393 zoekresultaten met het trefwoord "zijn"
Maatwoorden (ook wel 'klassewoorden' genoemd) zijn een belangrijk deel van de Chinese grammatica. Wat het zijn en hoe je ze moet gebruiken zie je in deze video.
Als je wilt aangeven dat je ergens mee bezig bent zeg je in het Nederlands 'Ik ben bezig met...' of 'Ik ben aan het …'. In het Chinees geef je dit aan door het karakter 在 aan de zin toe te voegen. Hier meer uitleg.
Bij een gegeven formule wil ik een grafiek tekenen. Hoe doe je dat?
Twee vergelijkingen met twee onbekenden kan ik op verschillende manieren oplossen. In deze video de oplossing d.m.v. substitutie.
Twee vergelijkingen met twee onbekenden kan ik op verschillende manieren oplossen. In deze video de oplossing d.m.v. elimineren.
Een introductie van de wortelfunctie. Wat is het domein en bereik van zo'n functie?
Een wortelfunctie is eigenlijk een machtsfunctie. Waarom is dat eigenlijk zo?
In de natuur komen dezelfde atoomsoorten voor met verschillende massagetalen, dit noem je isotopen. Dit filmpje gaat er dieper op in!
Het periodiek systeem der elementen is een tabel met daarin een systematische weergave van alle scheikundige elementen. De basis voor scheikunde!
Dit filmpje geeft een samenvatting van de vorige lessen over atomen en het periodiek systeem. Probeer tijdens het filmpje goed te kijken of je het nu echt goed begrepen hebt!
Een atoombinding (ook wel covalente binding genoemd) is een binding tussen twee niet-metaalatomen. Een molecuul bestaat uit een kluitje atomen. De naamgeving van deze moleculaire stoffen komt in dit filmpje aanbod.
Er bestaan verschillende soorten evenwichten. Dit filmpje zal ingaan op een homogeen-, een hetrogeen- en een verdelingsevenwicht.
Een reactie kan niet alleen heen, maar ook terug verlopen! Als er net zoveel stof heen als terug reageren per minuut is een dynamisch evenwicht gevormd!
Een reactie kan alleen plaatsvinden als de deeltjes tegen elkaar botsen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat er meer deeltjes botsen? Dat wordt verteld in dit filmpje.
In de chemie reken je vaak met massapercentages. Maar wat is dit nu precies en hoe bereken je het? Dit wordt in dit filmpje behandeld.
De mol is een erg belangrijk begrip in de scheikunde. Het is echter niets meer dan een getal! Meer hierover in dit filmpje.
In het vorige filmpje hebben we het voor het eerst gehad over 'de mol'. Vandaag gaan we hiermee verder en gaan we vooral kijken hoe je molen kan omrekenen naar gram en andersom.
Wanneer je meer zout oplost, zal de molariteit toenemen. Hoe bereken je dan deze molariteit? Dit en meer in dit filmpje.
Iedereen kent wel zouten, maar hoe zijn deze nu precies opgebouwd? Dit en nog meer over zouten en zoutformules wordt hier behandeld.
Nu wel al wat meer weten over zouten, wordt hier verdergegaan met de zoutformules en wordt er dieper ingegaan op de ionbindingen van zouten.
Wat gebeurt er nu precies als je een zout oplost? En hoe noteer je dit? Dit en meer in dit filmpje.
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Een atoombinding houdt atomen bij elkaar, maar hoe worden moleculen bij elkaar gehouden? De vanderwaalsbinding zorgt voor een binding tussen moleculen.
In dit filmpje vind je een korte samenvatting van alle filmpjes over moleculaire stoffen.
Je weet nu dat een zuur een H+ ion kan afstaan en een base een H+ ion kan opnemen. In deze video wordt duidelijk hoe een zuur en een base met elkaar reageren.
Heb je het filmpje over de zuren al bekeken? Dit filmpje gaat verder met dit onderwerp en gaat dieper in op het onderwerp zure oplossingen.
Heb je alle video’s over zuren en basen bekeken en wil je nog even je geheugen opfrissen? Bekijk dan deze video.
Heb je alle filmpjes over redoxreacties bekeken en wil je nog even je geheugen opfrissen? Bekijk dan deze video.
Alle stof over evenwichten en reactiesnelheid wordt in dit fimpje nog eens kort behandeld, kijk eens of je alles nog weet!
In de video over pH en pOH heb je gezien wat deze waarden je zeggen over de zuurgraad van een oplossing, maar hoe kun je deze pH waarde berekenen?
In de voorgaande filmpjes is er veel gesproken over redoxreacties, maar hoe stel je nu zelf zo’n redoxreactie op? Dat leer je in deze video.
Hoe laat je nu een gewenst zout neerslaan uit verschillende zoutoplossingen? Dit in meer in dit filmpje.
Je voegt twee kleurloze zout oplossingen samen en opeens slaat er een zout neer! Hoe dit kan wordt hier behandeld.
Alle soorten stoffen zijn onder te verdelen in de drie soorten stoffen. In dit filmpje leer je om deze stoffen te herkennen aan de formules.
Ontbinden in factoren van een kwadratische uitdrukking gaat vaak via de product-som methode.
Ontbinden in factoren van een kwadratische uitdrukking via de product-som methode. Dit keer ook met negatieve getallen.
Wat is een somgrafiek? Wat is een verschilgrafiek? Hoe kunnen we ze tekenen?
Een paar toepassingen van verhoudingstabellen. Ook een voorbeeld waarin maar 2 van de 4 gegevens bekend zijn.
Wat is gelijkvormigheid en hoe herken je gelijkvormige driehoeken?
Hoe herken je gelijkvormigheid? De letters F, Z en X schijnen belangrijk te zijn.
De stelling van Pythagoras is wel de meest bekende uit de wiskunde. Hoe werkt hij?
Hoe vermenigvuldig je 2 machten met elkaar, hoe deel je ze door elkaar?
Als de groeifactor per jaar 1.5 bedraagt, hoeveel is dan de groei per 7 maanden?
Je kunt inmiddels de bouw van een molecuul voorspellen, maar wanneer weet je wanneer je te maken hebt met een dipool?
In dit filmpje wordt er gekeken naar de verschillende bindingen tussen moleculen.
Welke stoffen zijn hydrofoob en welke zijn hydrofiel? Dat wordt hier uitgelegd!
We weten nu al heel veel van zouten! Vandaag komt het laatste onderdeel van zouten erbij: hydraten. Wat zijn dit en waar kun je ze voor gebruiken?
Je weet inmiddels wat een zuur is en wat een zure oplossing is. De tegenhanger van een zuur is een base.
Met een pH indicator kun je ongeveer zuurgraad van een bepaalde oplossing bepalen. Je kunt er mee aangeven of een oplossing zuur of basisch is. Er zijn verschillende soorten indicatoren.
Je hebt geleerd dat de zuren en de basen terug te vinden zijn in binas tabel 49. In deze tabel staan ook de zuur- en baseconstanten. Wat zeggen deze constanten je over een zuur of een base?
Een amfolyt is zowel een zuur als een base, maar wanneer reageert een amfolyt nu als zuur en wanneer reageert een amfolyt als een base?
Een zout kan oplossen in water, niet oplossen in water en reageren met water. Als een zout reageert met water dan ontstaat er een basische oplossing.
In de video’s over zuren en basen heb je geleerd, dat een oplossing van een sterk zuur en een oplossing van een sterke base reageren met elkaar en leiden tot een aflopende reactie. Hoe zit dit met reacties tussen zwakke zuren en zwakke basen?
Een buffer is een oplossing waarvan de pH constant blijft. Buffers worden over het algemeen als een moeilijk onderwerp beschouwd. Neem dus je tijd en herhaal het filmpje een aantal keer om de stof goed tot je te nemen.
Bij zuur en base zijn er veel veel verschillen soorten opdrachten. Hier een strategie om deze vraagstukken aan te pakken.
Hier een voorbeeld van rekenen met bufferoplossingen.
In deze video beginnen we met een inleiding over redoxreacties. Wanneer vindt een redoxreactie eigenlijk plaats?
Bij een redoxreactie maak je gebruik van de halfreactie van de reductor en van de oxidator, daar gaan we in dit filmpje naar kijken.
Wat is een elektrochemische cel? Een elektrochemische cel maakt onder andere gebruik van redoxreacties.
Metaalionen bevatten metaalbindingen. Hoe ontstaan deze bindingen en hoe kun je metaalionen omzetten naar een metaalelement? Dat wordt je duidelijk in deze video.
Er bestaan in de chemie moleculen die dezelfde molecuulformule hebben, maar verschillen in structuurformule: isomeren. Dit filmpje gaat in op isomeren en laat zien hoe je ze kunt tekenen.
Naast koolstof en waterstof zijn er meer atomen belangrijk in de koolstofchemie. Dit filmpje gaat in op de naamgeving van een aantal nieuwe groepen aan de alkanen.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Esters zorgen voor een specifieke geur en smaak en worden daarom veelal gebruikt voor geur- en smaakstoffen. Wat voor chemische verbindingen dit nu precies zijn wordt behandeld in dit filmpje.
Een polymeer is een groot molecuul, opgebouwd uit heel veel kleinere moleculen. Je zult ze overal waar je bent tegenkomen, het zijn bijvoorbeeld alle kunststoffen maar ook alle eiwitten en koolhydraten.
Nu we veel weten over koolstofchemie, wordt er in dit fimpje nog eens ingegaan op alle vorige onderdelen.
Hier vind je informatie over hoe een polymeer gemaakt kan worden.
Er zijn moleculen die precies uit dezelfde elementen bestaan maar toch anders zijn; het zijn isomeren. Hier info over de cis-trans variant.
Hier alles over moleculen die verschillen doordat ze elkaars spiegelbeeld zijn: spiegelbeeldisomeren.
Hoe kun je het verschil tussen spiegelbeeldisomeren aangeven of meten? Dit en meer in het volgende filmpje.
Wat nu als er meer dan één asymmetrisch koolstofatoom aanwezig is? Dit en meer in het volgende filmpje!
Spiegelbeeldisomeren spelen een belangrijke rol in levende organismen. In dit filmpje wordt hier op ingegaan.
Erg belangrijk in voeding zijn vetten. Hier alles over de chemische samenstelling hiervan!
Eiwitten zijn erg belangrijk in het menselijk lichaam. Ze staan centraal in het volgende filmpje.
Koolhydraten zorgen voor snelle energie in het lichaam, meer over de chemische achtergrond hiervan in dit filmpje!
Gebruik je bij vergelijkingen het voegwoord DAN of ALS? Is het DAN WIJ of DAN ONS? Leer de regels!
De persoonsvorm is een heel belangrijke werkwoordsvorm in een zin: voor zowel spelling als grammatica moet je de persoonsvorm(en) in een zin kunnen vinden.
Wanneer gebruik je welk aanwijzend voornaamwoord? Moet er altijd een zelfstandig naamwoord achter het aanwijzend voornaamwoord staan? Er zijn ook nog heel aparte aanwijzende voornaamwoorden!
Is het gezegde werkwoordelijk of naamwoordelijk? Begin met het zoeken van het belangrijkste werkwoord in de zin. Als je dat kunt, ben je een heel eind!
Het onderwerp van een zin is nauw verbonden met de persoonsvorm: ze zijn allebei enkelvoudig of allebei meervoudig. Het onderwerp vind je door te vragen: ‘Wie doet ‘t?’.
Een voorzetsel staat in hetzelfde zinsdeel (en vóór) het woord of de woordgroep waar het bij hoort. Het is van groot belang dat je beheerst de les ‘Verdelen in zinsdelen’.
Voordat je de les ‘Het koppelwerkwoord’ volgt, moet je de les ‘Belangrijkste werkwoord in de zin’ goed begrepen hebben. Daarna zul je het koppelwerkwoord óók goed begrijpen.
Weten hoe je een zin in zinsdelen moet verdelen, is de basis van het verdere ontleden!
Eindigt het voltooid deelwoord op een –d of op een –t? Hoe ging dat ook alweer met ’t kofschip? Wanneer komt er in de verleden tijd een dubbele t of d? Bekijk de regels.
Wanneer wordt een werkwoord een zwak werkwoord genoemd en wanneer een sterk werkwoord. Daar bestaan heldere regels voor.
Vóór een zelfstandig naamwoord kan een lidwoord staan. Ook eigennamen zijn zelfstandige naamwoorden. Wist je dat werkwoorden ook zelfstandig naamwoord kunnen zijn?
‘Het boek van jou’: is ‘jou’ persoonlijk of bezittelijk voornaamwoord? Dit en meer in het volgende filmpje!
Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets van een zelfstandig naamwoord. Meestal staat het in hetzelfde zinsdeel behalve als het bijv. nw. het kernwoord van een naamwoordelijk deel is.
Een aantal woorden in het Nederlands kunnen een vraag inleiden Sommige van die woorden zijn vragende voornaamwoorden, sommige vragende bijwoorden. Leer het verschil!
De termen ‘samenstelling’ en afleiding’ worden nog al een door elkaar gehaald. Van de twee is de ‘afleiding’ eigenlijk het minst makkelijk te begrijpen. Volg dus beslist deze les.
Het afbreken van woorden (ofwel: verdelen in lettergrepen) is onderworpen aan een aantal regels. Het is erg belangrijk die regels te kennen!
Bijvoeglijke bepalingen zeggen iets over een zelfstandig naamwoord. Ze staan altijd in hetzelfde zinsdeel als dat zelfstandig naamwoord.
Voedingsstoffen krijg je binnen via voedingsmiddelen. Hoeveel voedingsstoffen heb je nodig, hoe krijg je ze binnen en wat doet je lichaam ermee?
Hoe kan het dat een kale zandvlakte uiteindelijk een tropisch regenwoud wordt? In dit filmpje kijken we naar een proces dat hier voor nodig is: successie.
De huid is het grootste orgaan dat je hebt. Hoe helpt de huid bacteriën tegen te houden, waar te nemen en je temperatuur te regelen?
Verbrandingsreacties zijn belangrijk in je lichaam. Bij verbranding reageren moleculen van stoffen met zuurstof en bij deze reactie ontstaan water en koolstofdioxide. De energie die vrijkomt kan je lichaam goed gebruiken!
De omgeving heeft invloed op elk levend wezen. Deze invloed komt zowel van andere organismen alsook van niet-levende dingen. In dit filmpje kijken we naar het verschil tussen biotisch en abiotisch, en hoe we de natuur kunnen indelen in verschillende ecologische niveaus.
Eten of gegeten worden, zo gaat het eraan toe in de natuur. In dit filmpje kijken we wie wie eet en hoe we de voedselrelaties kunnen laten zien.
Piramides van biomassa en piramides van aantallen; allebei zeggen ze iets over de grootte van een schakel in een voedselketen, maar hoe verschillen ze nu precies?
Hoe vervoeg je zwakke werkwoorden in de verleden tijd? En welke afwijkende vormen zijn er precies?
Hoofdletters in het Duits, een lastig onderwerp. Want wanneer gebruik je een hoofdletter? Alleen bij een zelfstandig naamwoord of zijn er meer situaties?
Een Duitse hoofdzin is moeilijker dan een hoofdzin in het Nederlands: er zijn meer regels waar je op moet letten. Welke regels zijn dit en hoe werken ze?
De werkwoorden van modaliteit komen veel voor in het Duits. Wat is het verschil tussen ‘müssen’ en ‘sollen’: werkwoorden die allebei ‘moeten’ betekenen?
De modaliteitswerkwoorden komen in het Duits veel voor. Hoe zijn de uitgangen van deze werkwoorden in de verleden tijd?
Het voltooid deelwoord van een modaliteitswerkwoord maken klinkt misschien lastig. Gelukkig bestaat hiervoor een simpele formule!
‘Ik zou graag weten, welke dag het is.’ Hoe vertaal je dat naar het Duits? Er zijn specifieke regels voor het gebruik van de conjunctief.
Wanneer zeggen we dat iets 'levend' is? Bekijk in dit filmpje aan welke zeven voorwaarden een object moet voldoen voor we het levend noemen.
In deze uitlegvideo bekijken we de voortplantingsorganen van een plant: de bloemen!
Met behulp van de bladeren kunnen planten zelf hun voeding maken. Hoe is een blad eigenlijk opgebouwd?
Verschillende planten hebben verschillende tactieken om bestoven te worden. Sommige planten lokken insecten aan, andere maken gebruik van de wind. Hoe zit dat precies?
Bestuiving en bevruchting zijn beide belangrijk voor de voortplanting van planten. Hoe werkt dit precies?
Wanneer je een proefje hebt gedaan, leg je je resultaten vast in een verslag. Vind je dit lastig? Bekijk dan dit filmpje met wat simpele regels eens!
Er zijn drie merkwaardige produkten die in de algebra vaak toegepast worden. In deze video een uitleg van deze produkten.
Sterke werkwoorden in het Duits: moeilijker of makkelijker te vervoegen dan de zwakke werkwoorden? En wat betekenen de klinkerwisselingen bij bepaalde vormen?
Sterke werkwoorden in het Duits: moeilijker of makkelijker te vervoegen dan de zwakke werkwoorden? En wat betekenen de klinkerwisselingen bij bepaalde vormen?
Wat is een inverse functie? Een inleidende uitleg over wat er mee bedoeld wordt!
Een bijstelling is een bijzondere bijvoeglijke bepaling. Als je eenmaal weet wat een bijstelling is, vergeet je het nooit meer. Volg dus de les!
Er zijn een paar bijzondere hoeken in de eenheidscirkel aangaande de sinus en cosinus. Waarom zijn deze waarden bijzonder?
Eigenlijk kan maar 1 woord wederkerig voornaamwoord zijn, namelijk ‘elkaar’ (en het bijvoeglijk afgeleide ‘elkaars’). Wederkerende voornaamwoorden zijn ‘zich’ en de afgeleiden daarvan. In deze les leer je alles hierover en ook over de redekundige functies van deze voornaamwoorden.
Sommige hogeregraadsvergelijkingen zijn op te lossen met ontbinden in factoren of de abc-formule. Hoe pak je dat aan?
Een bijzondere categorie bij het taalkundig ontleden (woord voor woord) is het tussenwerpsel. Kleine woordjes die een uitroep of een klanknabootsing weergeven. Kijk naar een aantal voorbeelden!
Er zijn een paar rekenregels voor het rekenen met logaritmen. In deze video zetten we ze op een rijtje en bewijzen ze. Ook zien we enkele toepassingen ervan.
Het grondtal van een logaritmische functie hoeft niet altijd groter dan 1 te zijn. Het kan ook tussen de 0 en 1 liggen. Het resultaat voor de grafiek is verrassend.
Het begrip procent komt op ontzettend veel plaatsen voor. Dan moet er een goede reden zijn dit begrip te gebruiken. In deze video een voorbeeld van zo'n reden.
Voor de theorie van de samengestelde zin heb je allerlei kennis nodig. Je moet de persoonsvormen kunnen vinden en weten wat voegwoorden, betrekkelijke en vragende woorden zijn.
Goed beschouwd kunnen we het aantal varianten waarin procentberekeningen voorkomen terugbrengen tot twee basisvormen. Welke basisvormen zijn dat?
Gegevens kunnen we onderbrengen in een steel-bladdiagram. Hoe doen we dat? Wat zijn de voor- en nadelen?
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van het parallellogram en de ruit?
Je kunt deze les enkel volgen als je de les ‘Samengestelde zin deel 1’ hebt gevolgd. Je gaat in deze les leren welk deel van de samengestelde zin een hoofdzin is en welk deel een bijzin. En waarom, natuurlijk!
De modus en mediaan zijn twee veelgebruikte centrummaten. Hoe worden zij bepaald?
Er zijn drie veel gebruikte centrummaten: gemiddelde, modus en mediaan. Hoe wordt het gemiddelde berekend?
Wat zijn combinaties? Waarin verschillen ze van permutaties?
Wat zijn permutaties en waar gebruiken we ze?
De normale verdeling is een verdeling die ontzettend veel in de dagelijkse praktijk voorkomt. Er zijn een paar basisregels waaraan zo'n verdeling moet voldoen.
Als in een samengestelde zin één van de zinnen begint met een vragend woord, weet je meteen dat die zin een bijzin is. Een bijzin die begint met een vragend woord, is vrijwel altijd het onderwerp of lijdend voorwerp van de hoofdzin.
Wanneer is een woord een onbepaald telwoord en wanneer een onbepaald voornaamwoord? Taalkundigen kibbelen er al jaren over. Om deze les te kunnen volgen moet je de les over de telwoorden gevolgd hebben.
Een introductie in periodieke verbanden. Wat is het en wat zijn de belangrijkste begrippen?
Waaraan zie je het verschil tussen oude en jonge gebergten? En hoe oud is zo’n gebergte eigenlijk?
In dit filmpje krijgt de rivier alle aandacht. Welke soorten rivieren zijn er? En hoe worden ze eigenlijk gevuld met water?
Zelfstandig gebruikte werkwoorden zijn bijzonder. Zijn deze woorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig? Hoe kun je dit zien?
De meervoudsvorm van een woord in het Nederlands is niet zo ingewikkeld. In het Duits ligt dit echter anders. Welke regels zijn er voor het maken van de meervoudsvorm?
De meervoudsvorm van een woord in het Nederlands is niet zo ingewikkeld. In het Duits ligt dit echter anders. Welke regels zijn er voor het maken van de meervoudsvorm?
Hoe maak je een verkleinwoord? Welke regels zijn daarvoor? En hoe zien de uitgangen eruit?
Een man produceert miljoenen zaadcellen per dag. Welke organen zijn hierbij betrokken en wat is hun functie?
Een man produceert miljoenen zaadcellen per dag. Welke organen zijn hierbij betrokken en wat is hun functie?
De Akkusativ is de vierde naamval. Welke vorm hebben de lidwoorden en de woorden van de ein-Gruppe? Zijn deze afwijkend van de eerste naamval?
Scheidbare en onscheidbare werkwoorden: hoe zit dat? Hoe kun je bepalen of een werkwoord scheidbaar of onscheidbaar is?
In Nederland vind je de benedenloop van veel grote rivieren, zoals die van de Rijn. De Rijn meandert door het landschap. Maar wat is meanderen eigenlijk?
Hoe zit het met afronding als je meetwaardes optelt of vermenigvuldigt?
In dit filmpje krijg je antwoorden op vragen als: hoe ontstaat een strand? En wat houdt het zand in de duinen vast?
De Akkusativ is de vierde naamval. Welke vorm hebben de lidwoorden en de woorden van de ein-Gruppe? Zijn deze afwijkend van de eerste naamval?
De Dativ is de derde naamval. Welke vorm hebben de lidwoorden en de woorden van de ein-Gruppe? Zijn deze afwijkend van de eerste naamval?
De Dativ is de derde naamval. Welke vorm hebben de lidwoorden en de woorden van de ein-Gruppe? Zijn deze afwijkend van de eerste naamval?
De Genitiv is de tweede naamval. Welke vorm hebben de lidwoorden en de woorden van de ein-Gruppe? Zijn deze afwijkend van de eerste naamval?
De Genitiv is de tweede naamval. Welke vorm hebben de lidwoorden en de woorden van de ein-Gruppe? Zijn deze afwijkend van de eerste naamval?
"Welk boek moet ik lezen?" "Dít boek moet je lezen!" Het woordje ‘dit’ is in deze conversatie een aanwijzend voornaamwoord. Hoe werkt dit in het Duits?
Het Duits kent meerdere vragende voornaamwoorden, maar hoe zat het precies met de meest voorkomende van die woorden: wer en was? Hoe zagen deze er in elke naamval uit?
Een betrekkelijk voornaamwoord verwijst naar iets terug dat (vaak) in een hoofdzin wordt besproken. Het geeft een extra aanvulling aan iets dat in die hoofdzin staat. Hoe zien deze woorden er in het Duits uit?
Hoe zeg je in het Duits dat jij groter bent dan iemand anders? In deze video leer je meer over de vergrotende trap.
Bij de vergrotende en overtreffende trap zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld: niet alle woorden krijgen een umlaut bij de twee laatste treden. Welke uitzonderingen zijn er?
Hoe zeg je in het Duits dat Berlijn net zo’n mooie stad is als Amsterdam? In deze video leer je de regels voor de stellende trap.
Hoe zeg je in het Duits dat je hem hebt gezien? Welke vertaling van het persoonlijk voornaamwoord heb je nodig? En welke naamval?
Een Duitse bijzin is iets moeilijker dan een bijzin in het Nederlands: er zijn meer regels waar je op moet letten. Welke regels zijn dit en hoe werken ze?
Voegwoorden zijn woorden die zinnen met elkaar verbinden. Hoe zien deze er in het Duits uit? Welke vertaling gebruikt je bijvoorbeeld voor het woord ‘maar’?
Sterke werkwoorden in de voltooide tijd zijn belangrijk om te kennen. Zo kun je zeggen dat je een boek hebt gelezen of boodschappen hebt gedaan. Maar hoe doe je dit precies?
Bij biologiepractica word je vaak gevraagd om een tekening te maken van iets dat je onder een microscoop bekeken hebt. Hoe pak je dit aan?
In deze video bekijken we uit welke onderdelen de cel van een plant is opgebouwd, en wat de functie is van deze verschillende onderdelen.
Grafieken zijn een handig hulpmiddel om meetgegevens van een proefje of experiment te presenteren. Dit geldt niet alleen voor de biologie maar ook voor heel veel andere vakken. Het is dus handig om te weten hoe je grafieken leest en hoe je ze maakt.
Er zijn miljoenen soorten organismen op aarde, maar wanneer we goed kijken naar hun cellen zien we dat we deze miljoenen soorten kunnen indelen in vier groepen. Deze groepen noemen we de rijken en dit is de eerste stap van de ordening die we aanbrengen.
In een eerdere video hebben we al gezien dat één van de rijken het dierenrijk is. Het dierenrijk kunnen we verder opdelen in acht afdelingen op basis van twee kenmerken: de symmetrie van het lichaam en het skelet.
Orgaanstelsels zijn groepen organen die samenwerken aan een bepaalde functie. Welke orgaanstelsels heeft een mens?
In deze video kijken we welke celonderdelen je ziet als je een dierlijke cel onder een lichtmicroscoop bekijkt. Wat zijn de functies van deze onderdelen?
Het rijk van de planten kunnen we opdelen in drie afdelingen; de wieren, de sporenplanten en de zaadplanten. Wat zijn de verschillen tussen deze groepen?
Bacteriën en schimmels hebben een slechte naam omdat ze ons ziek kunnen maken en ons eten kunnen bederven. Toch kunnen ze ook nuttig zijn. Welke kenmerken hebben organismen uit deze twee rijken?
Een microscoop is handig om heel kleine dingen mee te bekijken, zoals bijvoorbeeld cellen. Maar hoe werk je hier nu mee en hoe 'prepareer' je cellen voor je ze kunt bekijken?
Tussen twee grootheden kunnen verschillende verbanden bestaan. Welke verbanden zijn er? En hoe kunnen we ze herkennen?
Een centimeter is een honderdste meter. En een kilogram is duizend gram. 'Centi' en 'kilo' noemen we voorvoegsels. Welke voorvoegsels zijn er en waarvoor gebruiken we ze?
Wat zijn de drie wetten van Newton en hoe kunnen we ze gebruiken?
In Duitse teksten staan veel signaalwoorden: woorden die relaties tussen zinnen aangeven. Hoe kun je signaalwoorden herkennen?
Hoe zien Duitse telwoorden eruit? En hoe zien de rangtelwoorden eruit als je ze uitschrijft?
In het Duits heb je de wisselvoorzetsels: voorzetsels die geen vaste naamval hebben, maar steeds twee verschillende naamvallen kunnen krijgen. Welke voorzetsels zijn dit?
Of een zin in de voltooide of onvoltooide tijd staat, is puur afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van een vorm van ‘hebben’ of ‘zijn’ die dan ook nog hulpwerkwoord moeten zijn. Leer de regels!
Weten wat een lijdende vorm is, is van belang als je een verhaal of tekst gaat schrijven. De lijdende vorm gebruik je namelijk zo weinig mogelijk. Leer waarom!
Het klassieke sonnet ontstond in de 14e eeuw. Uiteraard kwamen er variaties op het thema. De meest bekende variant is het Shakespeare-sonnet, genoemd naar de beroemde Engelse auteur die deze sonnetvorm populair maakte. Leer de verschillen!
Het gebruik van de apostrof is aan duidelijke regels gebonden. Die regels moet je domweg leren. Een aantal ervan is heel makkelijk. Volg de les!
Je plakt twee woorden aan elkaar en dan vraag je je af: moet er tussen die twee woorden -(e)n geplaatst worden, alleen een –e of moet er een –s tussen? Leer de regels!
Het is van belang te weten tot welk woordgeslacht een zelfstandig naamwoord hoort. Daarvan zijn immers alle verwijswoorden afhankelijk! Leer de kenmerken.
Het samentrekken (anders gezegd: het weglaten) van zinsdelen en woorden in samengestelde zinnen is een veel voorkomend verschijnsel. Zinnen worden nodeloos lang als je dat niet doet. Maar er zijn regels!
Een homoniem woord is een woord dat totaal verschillende betekenissen kan hebben. Door het gebruik van homoniemen kan de lezer ook een hele zin op verschillende manieren interpreteren. Leer hoe dit werkt!
Leestekens zijn erg belangrijk voor het goed kunnen begrijpen van zinnen en teksten. Van alle leestekens heeft de komma de meeste regels voor gebruik. Leer ze!
Wanneer noemen we een energiebron duurzaam?
Bij het tellen van mogelijkheden is het belangrijk om ons af te vragen of mogelijkheden wegvallen als ze al geweest zijn. Ofwel: zijn herhalingen toegestaan?
Bij veel metingen zijn geen exacte waarden te geven. We moeten dan met klassen werken. Hoe pakken we dat aan en hoe maken we berekeningen met deze klassen?
Heb je wel eens een hardgekookt ei kapot getikt? Leer in dit filmpje waarom een kapot getikt ei op de aarde lijkt.
Een geiser is net een grote waterkoker. Weet jij hoe een geiser werkt?
Een waanzinnige vloedgolf veroorzaakt door een zeebeving, dat is een tsunami! Bekijk dit filmpje en begrijp wat er een aantal jaren geleden in Japan is gebeurd.
Voordat je een tekst grondig gaat lezen, informeer je je eerst heel in het algemeen over de inhoud van de tekst. Dat doe je door allereerst oriënterend en daarna globaal te lezen. Leer wat dit inhoudt!
Een zakelijke tekst heeft een vaste opbouw. Beginnen met een inleiding en, afhankelijk van het schrijfdoel, eindigen met een conclusie of samenvatting. Leer de regels!
Een schrijver streeft met zijn tekst een bepaald doel na. In elke tekst staat informatie maar informeren hoeft niet het hoofddoel te zijn. Leer de tekstdoelen!
Hi I’m Dave! Het eerste wat je wilt leren in het Engels is jezelf voorstellen, toch? In deze video leg ik je uit over de werkwoorden 'to be' en 'have got'.
Genetisch identieke organismen? Of spelen met genetische eigenschappen? Daar kijken we naar wanneer we het hebben over klonen en genetische modificatie.
Voortplanten kan met (geslachtelijk) of zonder (ongeslachtelijk) partner plaatsvinden. Wat zijn de voor- en nadelen van beide strategieën?
Wat gebeurt er met de spanning, stroomsterkte en weerstand als we apparaten in serie schakelen?
Wat gebeurt er met de spanning, stroomsterkte en weerstand als we apparaten parallel schakelen?
Wil je spanning of stroomsterkte meten? Zie hier hoe het moet!
Waardoor kunnen satellieten in een cirkelbaan rond de aarde blijven bewegen? En hoe hangt de snelheid samen met de straal van de baan?
Wat zijn radialen en waarom zijn ze handig?
Wat gebeurt er met licht als het door water of glas gaat?
Wat gebeurt er met licht als het op een spiegel valt?
Hoe maak je het meervoud van zelfstandige naamwoorden in het Frans?
Il en elle betekenen niet alleen hij en zij, je kunt ze ook gebruiken om dingen of personen in een zin te vervangen.
Wat zijn EN-poorten en OF-poorten en wat doen ze met signalen?
Hoe ziet een atoom eruit en wat heeft de bouw van een atoom te maken met radioactiviteit?
Wat is een cirkelbeweging en hoe berekenen we de snelheid bij zo'n beweging?
"He is not my brother." Wil je in het Engels leren zeggen dat iets niet zo is? Kijk dan deze video.
Veel regelmatige werkwoorden in het Frans eindigen op -er. Hoe vervoeg je ze?
In het Frans staat het bijvoeglijk naamwoord op een andere plaats dan in het Nederlands. Ook past het zich aan aan het zelfstandig naamwoord.
De aarde is helemaal niet rond! Althans, als je het aardoppervlak beter bekijkt. Ontdek meer hierover in deze uitlegvideo.
Zou jij op Hawaii de schildvulkaan Mauno Loa willen beklimmen? In deze video alvast een voorproefje!
Hoe maken we een schematische tekening van een regelsysteem?
Als je bestraald wordt door een radioactieve bron, word je dan zelf ook radioactief?
Hoe kunnen we radioactief verval in een vergelijking weergeven?
De aardkorst waarop we wonen verandert door krachten van binnen en van buiten de aarde. Welke krachten van buitenaf spelen een rol?
Weet jij wat 'endo' betekent in het woord endogene krachten? Op deze en andere vragen krijg je in dit filmpje antwoord.
Zowel het Andesgebergte als de Himalaya zijn ontstaan doordat twee platen botsen. Maar er is ook een belangrijk verschil!
The, a and an.
Op de monohybride kruising zijn twee variaties; intermediaire kruising en de letale factor. Hoe beïnvloeden deze twee factoren de uitkomst van de kruising?
Door de experimenten van Mendel in de 19e eeuw weten we nu hoe eigenschappen overerven van ouders op nakomelingen. In dit filmpje bespreken we waarom zijn conclusies zo belangrijk zijn voor de moderne genetica.
Wat zijn biobrandstoffen? En zijn deze brandstoffen goed voor het milieu?
Denken als een wetenschapper: in dit filmpje wordt uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om de wetenschappelijke methode te volgen.
De volgorde van vier 'basen' bepaalt de eigenschappen van alle levende wezens; het is dus belangrijk om iets van DNA te weten! In dit filmpje leer je de basis.
A blast from the past! Met deze video leer je 'to be' in de verleden tijd te gebruiken.
Hoe zeg je mijn, jou, zijn of haar in het Frans?
Hoe zeg je in het Frans die of deze?
Bloemen zijn nodig voor de voortplanting van planten, maar hoe gaat de bevruchting nu precies in zijn werk?
Op het DNA ligt informatie voor miljoenen eiwitten. Hoe ligt dit opgeslagen, hoe kan deze informatie gelezen worden en wat gebeurt er als er een foutje in deze informatie zit?
Het eerste leven is begonnen met simpele bacteriën. Hoe kan het dat daar organismen met heel complexe cellen uit geëvolueerd zijn?
Mensen ordenen graag en biologen zijn net mensen. Alle organismen worden geordend, oftewel "in hokjes gestopt". Hoe ziet deze indeling er uit?
De wet van Hardy-Weinberg is een wet binnen de populatiegenetica. Wat kun je met deze wet?
Hoe vind je in BiNaS belangrijke gegevens en formules?
Au! Wanneer je je hand brandt aan een heet voorwerp, trek je snel je hand weg. Hoe werken reflexen precies?
Niet alleen schrijvers en dichters gebruiken beelden om duidelijker te maken wat ze bedoelen. We doen het allemaal! In Beeldspraak deel 1 gaat het over vergelijkingen en metaforen..
Stijlfiguren zijn ‘trucs’ in het schrijven, vaak om extra nadruk ergens op te leggen. Deze les gaat over het pleonasme en de tautologie, twee stijlfiguren die vaak door elkaar gehaald worden. Leer de verschillen!
Stijlfiguren zijn ‘trucs’ in het schrijven, vaak om extra nadruk ergens op te leggen. Deze les gaat over de overdrijving (hyperbool), het eufemisme en het understatement.
Door de eeuwen heen zijn er talloze gedichten geschreven. De gedichten op rijm kennen een aantal vaste en (vrij) regelmatige rijmschema’s die dan ook een naam gekregen hebben.
Het maken van een boekbespreking is een oefening in zo ongeveer alle vaardigheden die je nodig hebt in de Nederlandse taal. Zinvol dus! Bekijk de opbouw!
Opgave 3 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 16 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 9 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Opgave 10 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Opgave 15 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Uitdrukken dat je niet zeker weet of iets is gebeurd, dat je twijfelt. Hoe doe je dat in het Duits? In dit filmpje vind je de uitleg en vervoegingen van de werkwoorden in de Konjunktiv 1.
Een zin naar het Duits vertalen is vaak al moeilijk genoeg en het wordt nog moeilijker als Nederlandse woorden meerdere vertalingen hebben in het Duits. Hoe vertaal je ‘tot’ en ‘van’ op de juiste manier?
Opgave 18 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Het bijvoeglijk naamwoord is in het Duits afhankelijk van de vier naamvallen en van het eventuele lidwoord ervoor. Hoe zien de vormen er in al deze gevallen precies uit?
Sommige werkwoorden worden in de passé composé met être vervoegd. In dit filmpje zie je welke en wat je er mee doet.
Hoofdketens, zijketens, dubbele bindingen... Hoe zit het ook alweer met de naamgeving van alkanen en alkenen? Een vervolg op een eerdere video!
Wat is precies een blokschema? En wat kun je aflezen uit zo'n schema?
Het botsende-deeltjes-model... Hoe zat het ook alweer?
Wat heeft een kat met urinewegproblemen te maken met zuur-base-reacties?
Can en Could. Wanneer gebruik je welke en wat is het verschil. In deze video leg ik het uit.
"Did you do it? No, I didn't" Vragen en ontkenningen in het verleden heb je nodig. Kijk deze video om te leren hoe je het doet.
Hoe spreek je de klinkers 'u' en 'ü' uit in het Duits? Is de uitspraak vergeleken met het Nederlands heel erg anders? En wanneer spreek je een klinker lang of juist kort uit?
House wordt houses maar mouse wordt mice. In deze video leg ik je uit hoe je meervouden in het Engels maakt.
"Can I have some milk?" 'Some' en 'Any' zijn twee woorden die je vaak gebruikt in het Engels. In deze video leg ik je uit hoe je dat doet.
In deze video staan verschillende soorten gesteente centraal. Welke soorten gesteente zijn er? Hoe ontstaan gesteente? Hoe zien ze eruit? Welke naam hebben de gesteenten?
Hawaii is een vulkaaneiland die op een bijzondere manier is ontstaan. Bekijk de uitlegvideo om meer te leren over hotspotvulkanen!
Het is maar goed dat de aarde scheef staat en dat de zonnestralen niet loodrecht op de aarde vallen. Wil jij weten waarom dat belangrijk is?
Wil je weten waar het in december heerlijk warm is? Of waar het in augustus lekker koel is? Bekijk dan deze uitlegvideo.
Dankzij allerlei gassen in de luchtlaag om de aarde kunnen mensen op de aarde wonen. Wil je weten hoe dat zit?
Waar krijg jij het koud van? Of warm? In deze video leer wat temperatuur is en hoe de temperatuur wordt gemeten.
Een zogenaamde samengestelde functie kun je differentiëren met de kettingregel. Hoe gaat dat in zijn werk?
Er zijn grote temperatuurverschillen tussen de polen en de tropen. Dit komt doordat de aarde rond is. Hoe zit dat precies?
Welke andere veel voorkomende onbepaalde voornaamwoorden zijn er behalve 'tout' en hoe gebruik je ze?
Tout… wat betekent het nu precies en in welke context?
Hoe stel je in het Frans een vraag met quel (welke)?
Sommige bijvoeglijk naamwoorden komen in het Frans vóór het zelfstandig naamwoord; welke zijn het en hoe gebruik je ze?
Hoe vervoeg je de werkwoorden op -ir in de présent en de passé composé?
Het is heet, vloeibaar en kan leiden tot een explosie. Wat magma precies is, leer je in deze video.
Planten hebben toch altijd wortels, bladeren, stengels en bloemen? Nee hoor! En de aan- of afwezigheid van die onderdelen kunnen we goed gebruiken voor de indeling van het plantenrijk!
Als je een wondje hebt, heb je een pleister nodig. Maar zonder tromboplastinogeen, trombine en fibrine lukt het ook niet om het bloeden te stoppen!
De zoetheid van limonade hangt af van de concentratie. Wat is dat eigenlijk, concentratie?
De 'y' spreek je in het Duits anders uit dan in het Nederlands. Oefen mee!
Door een umlaut kan een klank van een klinker helemaal veranderen. Hoe zit dat voor de o en de ö?
Hoe spreek je de S en de SCH uit in het Duits?
In Duitsland reken je niet af met ''euro's", maar met "oiro's" - dat komt doordat de eu-klank anders wordt uitgesproken in het Duits.
Door een umlaut kan een klank van een klinker helemaal veranderen. Hoe spreek je de a en de ä uit in het Duits?
Een umlaut kan een klank helemaal veranderen. Hoe spreek je de au en de äu uit in het Duits?
De uitspraak van de 'z' in het Duits verschilt van die in het Nederlands. Hoe dan?
Hoe spreek je een letter T uit in het Duits?
In het Duits spreek je de V anders uit dan in het Nederlands. Hoe?
In het Duits spreek je de L anders uit dan in het Nederlands. Hoe dan?
Hoe spreek je een N uit in het Duits?
Hoe spreek je een CH uit in het Duits?
Wat is de uitspraak van de letter G in het Duits?
Hoe spreek je een R uit in het Duits?
Hoe spreek je een K uit in het Duits?
Hoe spreek je de medeklinker 'p' uit in het Duits? Is de uitspraak vergeleken met het Nederlands heel erg anders?
Hallo, wie heißt du? Jezelf voorstellen in het Duits, hoe doe je dat?
Hoe vertel je wat je hobby's zijn in het Duits?
Een brief schrijven in het Duits aan een bekende... Hoe doe je dit?
B-lymfocyten zijn witte bloedcellen die zorgen voor specifieke, humorale afweer. Wat is dat en wat doen die cellen dan precies?
Wat zijn b-lymfocyten? En wat betekent specifieke humorale afweer?
Big, bigger, biggest. Het kan altijd beter. In deze video leer je hoe.
Hoe noemen we de verschillende organen van het voortplantingsstelsel van de vrouw, en wat is de functie van de verschillende onderdelen?
Van de meeste organen heb je maar één exemplaar in je lichaam, maar de nieren heb je "dubbel". Wat doen deze vuistgrote orgaantjes precies?
Cytokines, perforines... Hoe hebben de t-lymfocyten deze stoffen met moeilijke namen nodig voor de afweer tegen ziekteverwekkers?
In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gif tegen insecten en andere herbivoren (planteneters) gebruikt. Maar is dit wel zo verstandig?
Enzymen zijn belangrijk voor de vertering, maar wat doen deze knipstoffen eigenlijk?
Zwanger raken gaat niet altijd vanzelf. Welke technieken zijn mogelijk om de natuur een handje te helpen?
Geslachtscellen bevatten maar de helft van het genetische materiaal in vergelijking met lichaamscellen. Een extra deling is dus nodig! Hoe ontstaan geslachtscellen?
De lever is een orgaan met heel veel verschillende taken. De lever heb je dus hard nodig! Bekijk de uitlegvideo en leer alle functies van de lever
Je gebit gebruik je elke dag. Maar hoe zijn je tanden en kiezen eigenlijk opgebouwd? En hoe ontstaan gaatjes?
Welke SOA's komen het meest voor? En wat zijn de symptomen?
Chinese karakters zien er ingewikkeld uit. Ze zitten echter logischer in elkaar dan je denkt.
Chinees zit heel anders in elkaar dan talen als Frans, Engels en Duits. Wat is er dan zo anders? Kijk deze uitlegvideo voor een goede start met je studie Chinees!
Het Chinees is een toontaal, maar wat houdt dat precies in? En welke tonen zijn er dan allemaal? Kijk deze video voor een overzicht.
Op taalregels bestaan altijd uitzonderingen. In het Chinees is dat niet anders. Welke uitzonderingen bestaan er met betrekking tot de tonen? Kijk deze video!
Chinese werkwoorden zijn heel apart. Je hoeft ze namelijk niet te vervoegen. Maar hoe weet je dan of er bijvoorbeeld 'gaat, gaan of gingen' staat?
Leren voor een toets, vervelend! Maar bedenk je eens wat je allemaal hebt geleerd sinds je klein bent! Toch wel gaaf...
Gedraag je! Wat is gedrag eigenlijk?
Wat zijn ecosystemen, biodiversiteit en successie? In deze uitlegvideo zie je het allemaal!
Met een elektronenmicroscoop kun je veel meer onderdelen van een cel zien dan met een lichtmicroscoop. Wat doen deze celonderdelen en hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?
Met een elektronenmicroscoop kun je veel meer onderdelen van een cel zien dan met een lichtmicroscoop. Wat doen deze celonderdelen en hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?
Welke celonderdelen (organellen) kun je zien met een microscoop die je op school gebruikt? En wat is de functie van deze organellen?
Wat kenmerkt de Sturm und Drang-periode in de Duitse literatuurgeschiedenis?
Slakkenhuis, stijgbeugel, steentjes... Wat doet dat allemaal in je oor?
Welke eigenschappen erf je van je ouders? Dit kunnen we zien door het maken van monohybride kruisingen. Bekijk hier het eerste filmpje over monohybride kruisingen.
HIV/AIDS is één van de meest bekende SOA's. Hoe wordt deze ziekte overgedragen, wat zijn de symptomen en wat kan er tegen gedaan worden?
Voorbehoedsmiddelen zijn nodig om te beschermen tegen zwangerschap en SOA's. Maar niet alle middelen beschermen even goed of helpen SOA's voorkomen!
Bijvoeglijke naamwoorden zijn in het Chinees net even anders dan in het Nederlands. Meer hier over in deze video.
Welke plaatswoorden worden er in het Chinees veel gebruikt en hoe maak je er zinnen mee? Kijk hier.
Er zijn meerder manieren om vraagzinnen in het Chinees te maken. Een van de manieren is door het werkwoord te herhalen. Uitleg en voorbeelden in dit filmpje.
的 is samen met 了 het meest gebruikte Chinese karakter. Het betekent iets als 'van'. Uitgebreidere uitleg in deze video!
Hoe zeg je in het Chinees dat twee of meerdere dingen hetzelfde zijn of juist verschillend? Dat hoor je in dit filmpje!
Het karakter 比 betekent "in vergelijking met". In deze video leer je hoe je dit karakter moet gebruiken.
Tijdens het lopen werd ik opgebeld' en 'Toen ik aan het lopen was werd ik opgebeld' zijn twee zinnen die precies hetzelfde betekenen. Bij de ene gebruik je 'tijdens' en bij de andere 'toen'. In het Chinees kun je in beide gevallen het woord ‘的时候’ gebruiken. Meer hierover in dit filmpje.
Zoals je weet kennen Chinese werkwoorden geen vervoegingen of tijden. Maar hoe geef je dan aan dat iets in het verleden is gebeurd? Een van de manieren om dat te doen is met behulp van het karakter 过.
Zijn er in het Chinees echt twee woorden voor 'twee'? Ja! Hoor er hier meer over!
In het Chinees zijn er twee verschillende werkwoorden die je kunt vertalen met het Nederlandse werkwoord 'zijn', 是 en 在. Maar in welke situatie gebruik je dan welk woord? Kijk dit filmpje!
Voor het vraagwoord 'hoeveel' zijn er in het Chinees twee verschillende woorden: 几en 两. Leer in deze uitlegvideo in welke situatie je welke variant gebruikt.
认识 en 知道 betekenen beide iets als 'weten' en 'kennen'. Maar toch betekenen ze niet helemaal hetzelfde. Wanneer gebruik je nu welke? Meer in dit filmpje.
你姓什么?en 你叫什么?zou je beide kunnen vertalen met het Nederlandse 'hoe heet je?' Maar toch stel je een heel een andere vraag. Hoe dat zit? Bekijk dit filmpje.
能 en 会 lijken synoniemen. In sommige situaties kun je ze ook beide gebruiken. Maar toch betekenen ze niet helemaal hetzelfde. Meer in deze video...
或者 en 还是 zijn twee Chinese woorden die alletwee 'of' kunnen beteken. Maar toch gebruik je ze in heel verschillende situaties. Meer uitleg in deze video.
Het karakter 有 kom je erg vaak tegen in het Chinees. Het is het werkwoord 'hebben', maar betekent ook 'er zijn' of 'aanwezig zijn'. Kijk naar deze video voor meer uitleg.
Het karakter 再 betekent 'weer' of 'opnieuw' . Dit karakter ken je misschien al uit het woord 再见 dat letterlijk 'weer zien' betekent. Hoe je het karakter verder gebruikt, zie je in deze video.
De bijwoorden 很 en 真 komt je erg vaak tegen. De één betekent 'heel' en de ander 'echt'. Over het gebruik van deze twee woorden gaat deze video.
Net als in het Nederlands heb je ook in het Frans wederkerende werkwoorden. Hoe vervoeg je ze?
Naast ne ... pas zijn er meer ontkenningen in het Frans.
Voegwoorden heb je nodig om zinsdelen aan elkaar te zetten. Met deze voegwoorden kun mooi al aan de slag.
"I win first place". Maar wat is eerste in het Engels? En tweede, en derde?
Zonder tijd en plaats kun je geen afspraak maken. Maar welke zeg je eerst in het Engels?
"Always, sometimes, never." Hoe vaak doe je iets eigenlijk. In deze video leer je het juiste woord en waar je die in de zin plaatst.
At, on, in. Voorzetsels heb je nodig. Maar welke gebruik je waarbij?
De omgeving heeft invloed op elk levend wezen. Deze invloed komt zowel van andere organismen alsook van niet-levende dingen. In dit filmpje kijken we naar het verschil tussen biotisch en abiotisch, en hoe we de natuur kunnen indelen in verschillende ecologische niveaus.
Hoe ziet een oase er volgens jou uit? Lekker warm, water en een paar palmbomen? Helaas, in werkelijkheid zijn oases gebieden die veel problemen hebben.
"Not much money, but many friends". Ze betekenen allebei veel, maar wanneer gebruik je nou Much en wanneer Many?
Être, één van de belangrijkste werkwoorden in het Frans! Hoe vervoeg je die in de présent?
Een vraag met wie kun je op verschillende manieren stellen. Hoe je dat doet leer je in dit filmpje.
In dit filmpje zie je een paar tips om aan een woord te zien of het mannelijk of vrouwelijk is.
De poolstreken zijn erg koud. Maar waar beginnen de poolstreken eigenlijk?
Wat is landbouw eigenlijk? En welke vormen van landbouw zijn er allemaal? Deze inleidende video over landbouw geeft antwoord op deze vragen.
Van kraanwater tot cola en van mayonaise tot mist. Al deze verschillende mengsels kun jij straks moeiteloos herkennen en juist benoemen!
Zoals je met Lego-stenen een huis kunt bouwen, kun je met verschillende atomen de gewenste moleculen maken.
De aanwijzend voornaamwoorden heb je in een eerder filmpje gezien. Er zijn er echter nog een paar… en die worden zelfstandig gebruikt.
Papier kan verbranden of ontleden in elementen. Weet jij welke stoffen hierbij ontstaan?
Kleine boeren worden bedreigd door grote machines van andere bedrijven. Bekijk deze uitlegvideo en ontdek waarom dat zo is.
Will you be at mum's for lunch tomorrow? 'Will' is een manier om aan te geven dat je het hebt over de toekomst. Hoe gaat dit in zijn werk?
Wist jij dat jouw smartphone een onderdeel is van de infrastructuur? Bekijk deze uitlegvideo en ontdek hoe dat in elkaar steekt.
De tropen zijn gebieden waarin het vooral erg warm en vochtig is. Maar waar beginnen de tropen?
Met warm weer smelt je ijsje sneller. Wat gebeurt er dan met de moleculen?
Ze zijn met 118 stuks en staan gerangschikt in het periodiek systeem. Rara, wat zijn het?
Een grote explosie of het roesten van je fietsketting lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Toch zijn dit allebei chemische reacties.
Help, brand! Wanneer een verbranding niet gewenst is, kun je maar beter weten hoe je een brand kunt blussen.
Atomen zijn altijd neutraal. Maar wanneer atomen elektronen opnemen of afstaan ontstaan nieuwe geladen deeltjes: ionen.
Atomen kunnen niet zomaar verdwijnen of uit het niets ontstaan. Daarom is het van belang dat je leert om een reactievergelijking kloppend te maken.
Stikstoftrihydride en ammoniak zijn verschillende namen voor dezelfde stof. Weet jij hoe de moleculen van deze stof eruit zien?
Twaalf uur's nachts op 31 december: Het vuurwerk knalt met de mooiste kleuren de lucht in. Maar waar komt al die energie vandaan?
Stoffen zijn overal om je heen. Van het water uit de kraan tot de lucht die je inademt. Maar hoe houd je al die verschillende stoffen uit elkaar?
In het gootsteenkastje kom je regelmatig flessen schoonmaakmiddel tegen met roodomrande symbolen. Maar weet jij wat elk symbool betekent?
Dagelijks maak je gebruik van scheikunde zonder dat je het misschien door hebt. Wist je dat je al twee scheidingsmethoden gebruikt bij het maken van een kop thee?
Als een lezer niet doorheeft wat het schrijfdoel is van een schrijver, kan kortsluiting ontstaan. Wat is een schrijfdoel, en wat zijn tekstsoorten?
Als het bouwplan klaar is, hoe maak je daar dan een 'echte' tekst van?
Is het koksmuts of kokmuts? Liefdesscène of liefdescène? Wanneer wel en wanneer geen tussen-s?
Tegoed of te goed? Te kort of tekort? Los of aan elkaar?
Een liggend streepje lijkt misschien onbelangrijk, maar kan de betekenis van een hele zin veranderen!
Wanneer gebruik je een trema? En waar plaats je het trema in een woord?
In bijna elke zin komt er eentje voor; een onderwerp.
Is dat woord een aanwijzend voornaamwoord?
Wat is een persoonsvorm en hoe kun je die vinden in de zin?
"Het boek is van jou" en "Het is jouw boek". Hoe verschillen deze twee zinnen?
De vaste uitdrukking "Il y a" in het Frans; wat betekent het en wanneer gebruik je hem?