44 zoekresultaten met het trefwoord "zich"
Elektronen bewegen om de kern van een atoom heen in bepaalde banen, ookwel schillen genoemd. Zij bepalen onder de meer hoe reactief een atoom is!
Alles in het hele heelal is opgebouwd uit atomen. In dit filmpje wordt uitgelegd uit welke deeltjes een atoom is opgebouwd en wat de belangrijkste eigenschappen zijn van deze deeltjes.
Er bestaan verschillende soorten evenwichten. Dit filmpje zal ingaan op een homogeen-, een hetrogeen- en een verdelingsevenwicht.
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Je weet nu dat een zuur een H+ ion kan afstaan en een base een H+ ion kan opnemen. In deze video wordt duidelijk hoe een zuur en een base met elkaar reageren.
Hier een overzicht van alle belangrijke stoffen in voeding en waarvoor het wordt gebruikt in het lichaam.
In de video’s over zuren en basen heb je geleerd, dat een oplossing van een sterk zuur en een oplossing van een sterke base reageren met elkaar en leiden tot een aflopende reactie. Hoe zit dit met reacties tussen zwakke zuren en zwakke basen?
Een buffer is een oplossing waarvan de pH constant blijft. Buffers worden over het algemeen als een moeilijk onderwerp beschouwd. Neem dus je tijd en herhaal het filmpje een aantal keer om de stof goed tot je te nemen.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Nu we veel weten over koolstofchemie, wordt er in dit fimpje nog eens ingegaan op alle vorige onderdelen.
Hoe kun je het verschil tussen spiegelbeeldisomeren aangeven of meten? Dit en meer in het volgende filmpje.
De termen ‘samenstelling’ en afleiding’ worden nog al een door elkaar gehaald. Van de twee is de ‘afleiding’ eigenlijk het minst makkelijk te begrijpen. Volg dus beslist deze les.
De huid is het grootste orgaan dat je hebt. Hoe helpt de huid bacteriën tegen te houden, waar te nemen en je temperatuur te regelen?
Hoe verhouden zich de oppervlakten van twee gelijke vormen als ik de vergrotingsfactor weet? Hoe kan ik de vergrotingsfactor berekenen als ik de verhouding van de oppervlakten weet?
Hoe verhouden zich de inhouden van twee gelijke vormen als ik de vergrotingsfactor weet? Hoe kan ik de vergrotingsfactor berekenen als ik de verhouding van de inhouden weet?
Een grafiek laat zich makkelijk veranderen in een andere. In deze film: hoe verschuif ik een grafiek in horizontale of verticale richting?
Hoe ontstaat een gletsjer eigenlijk? En wat gebeurt er als een gletsjer in beweging komt? In deze video leer je er alles over.
Mannelijke, vrouwelijke en onzijdige zelfstandig naamwoorden krijgen ieder een ander lidwoord. In deze video leer je het geslacht te bepalen aan de hand van suffixen.
Mannelijke, vrouwelijke en onzijdige zelfstandig naamwoorden krijgen ieder een ander lidwoord. In dit filmpje leer je het geslacht te bepalen aan de hand van de betekenis van woorden.
Het rijk van de planten kunnen we opdelen in drie afdelingen; de wieren, de sporenplanten en de zaadplanten. Wat zijn de verschillen tussen deze groepen?
Bacteriën en schimmels hebben een slechte naam omdat ze ons ziek kunnen maken en ons eten kunnen bederven. Toch kunnen ze ook nuttig zijn. Welke kenmerken hebben organismen uit deze twee rijken?
Een microscoop is handig om heel kleine dingen mee te bekijken, zoals bijvoorbeeld cellen. Maar hoe werk je hier nu mee en hoe 'prepareer' je cellen voor je ze kunt bekijken?
Het klassieke sonnet ontstond in de 14e eeuw. Uiteraard kwamen er variaties op het thema. De meest bekende variant is het Shakespeare-sonnet, genoemd naar de beroemde Engelse auteur die deze sonnetvorm populair maakte. Leer de verschillen!
De boxplot is een manier om de spreiding in een onderzoek of meting zichtbaar te maken. Hoe teken je een boxplot?
Een geiser is net een grote waterkoker. Weet jij hoe een geiser werkt?
Voortplanten kan met (geslachtelijk) of zonder (ongeslachtelijk) partner plaatsvinden. Wat zijn de voor- en nadelen van beide strategieën?
Hoe bereken je de zwaarte-energie van een voorwerp dat zich boven de grond bevindt?
In het Frans staat het bijvoeglijk naamwoord op een andere plaats dan in het Nederlands. Ook past het zich aan aan het zelfstandig naamwoord.
Een aardbeving ontstaat bij breukzones tussen de aardplaten. Wat is het hypocentrum van een aardbeving? En wat is het epicentrum?
De wet van Hardy-Weinberg is een wet binnen de populatiegenetica. Wat kun je met deze wet?
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Hoe gebruik je het wederkerend voornaamwoord in het Duits? Is dit voornaamwoord ook afhankelijk van de naamval waarin deze staat, en hoe ziet het wederkerend voornaamwoord er dan uit?
Het botsende-deeltjes-model... Hoe zat het ook alweer?
Wat wordt precies verstaan onder een heterogeen dynamisch evenwicht?
Geslachtscellen bevatten maar de helft van het genetische materiaal in vergelijking met lichaamscellen. Een extra deling is dus nodig! Hoe ontstaan geslachtscellen?
Wat kenmerkt de Sturm und Drang-periode in de Duitse literatuurgeschiedenis?
Karamel is een heerlijk zoete en plakkerige stof die je tegenkomt in bijvoorbeeld snoep of ijs. Weet jij hoe je karamel kunt maken?
Hoe kan het dat ouders met bruine ogen kinderen krijgen met blauwe ogen?
Van kraanwater tot cola en van mayonaise tot mist. Al deze verschillende mengsels kun jij straks moeiteloos herkennen en juist benoemen!
Zoals je met Lego-stenen een huis kunt bouwen, kun je met verschillende atomen de gewenste moleculen maken.
Met warm weer smelt je ijsje sneller. Wat gebeurt er dan met de moleculen?
Als een lezer niet doorheeft wat het schrijfdoel is van een schrijver, kan kortsluiting ontstaan. Wat is een schrijfdoel, en wat zijn tekstsoorten?
Het wederkerend werkwoord wordt in de passé composé met être vervoegd. In dit filmpje zie je hoe dat werkt.
Net als in het Nederlands heb je ook in het Frans wederkerende werkwoorden. Hoe vervoeg je ze?