48 zoekresultaten met het trefwoord "zelfstandig naamwoord"
Vóór een zelfstandig naamwoord kan een lidwoord staan. Ook eigennamen zijn zelfstandige naamwoorden. Wist je dat werkwoorden ook zelfstandig naamwoord kunnen zijn?
Mannelijke, vrouwelijke en onzijdige zelfstandig naamwoorden krijgen ieder een ander lidwoord. In deze video leer je het geslacht te bepalen aan de hand van suffixen.
Mannelijke, vrouwelijke en onzijdige zelfstandig naamwoorden krijgen ieder een ander lidwoord. In dit filmpje leer je het geslacht te bepalen aan de hand van de betekenis van woorden.
Zelfstandig gebruikte werkwoorden zijn bijzonder. Zijn deze woorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig? Hoe kun je dit zien?
Het bepalen van het geslacht van een zelfstandig naamwoord is in het Duits vaak al moeilijk genoeg. Er bestaan echter ook samengestelde zelfstandige naamwoorden, die dus bijvoorbeeld uit een voorzetsel en een zelfstandig naamwoord bestaan. Hoe moet je hier het geslacht van het woord bepalen?
Het is van belang te weten tot welk woordgeslacht een zelfstandig naamwoord hoort. Daarvan zijn immers alle verwijswoorden afhankelijk! Leer de kenmerken.
Hoe maak je het meervoud van zelfstandige naamwoorden in het Frans?
Het zelfstandig gebruikte bijvoeglijk naamwoord kennen we zowel in het Nederlands als ook in het Duits. Maar, hoe ziet deze er in het Duits precies uit? Zijn er hulpmiddelen om het makkelijker te maken?
Sommige bijvoeglijk naamwoorden komen in het Frans vóór het zelfstandig naamwoord; welke zijn het en hoe gebruik je ze?
Het onderwerp ‘Meervouden znw’ is verdeeld in 3 lessen! In les 1 onder meer: wanneer een extra –e, -k, -t of -s bij woorden die eindigen op –ee ,-ie, -ik, -it, et- en –es?
Moet in het meervoud de –s vast aan het woord of moet er -’s geschreven worden? Hoe zit het met znw die eindigen op –f en –s? Wat te doen met ‘vreemd’ znw die eindigen op –graaf, -um of –icus? Volg eerst de les ‘Meervouden znw deel 1’.
In dit filmpje zie je een paar tips om aan een woord te zien of het mannelijk of vrouwelijk is.
Een bijvoeglijk naamwoord bestaat uit 1 woord en zegt iets van een zelfstandig naamwoord. Meestal staat het in hetzelfde zinsdeel als het zelfstandig naamwoord.
Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets van een zelfstandig naamwoord. Meestal staat het in hetzelfde zinsdeel behalve als het bijv. nw. het kernwoord van een naamwoordelijk deel is.
In het Frans staat het bijvoeglijk naamwoord op een andere plaats dan in het Nederlands. Ook past het zich aan aan het zelfstandig naamwoord.
De aanwijzend voornaamwoorden heb je in een eerder filmpje gezien. Er zijn er echter nog een paar… en die worden zelfstandig gebruikt.
Het vinden van een naamwoordelijk gezegde is niet het makkelijkste karweitje bij ontleden! Hier helpen we jou op weg.
Hoe gaat dat als een werkwoord omgevormd wordt tot bijvoeglijk naamwoord? Enkele –d. misschien dubbele –d, misschien –en op het eind? De regels zijn helder.
Van het bijvoeglijk naamwoord leerde je in een vorig filmpje al de basis. Nu hebben we het over bijzondere vormen van het bijvoeglijk naamwoord.
Het bijvoeglijk naamwoord is in het Duits afhankelijk van de vier naamvallen en van het eventuele lidwoord ervoor. Hoe zien de vormen er in al deze gevallen precies uit?
Bijvoeglijke naamwoorden zijn in het Chinees net even anders dan in het Nederlands. Meer hier over in deze video.
Wanneer gebruik je welk aanwijzend voornaamwoord? Moet er altijd een zelfstandig naamwoord achter het aanwijzend voornaamwoord staan? Er zijn ook nog heel aparte aanwijzende voornaamwoorden!
Van veel zelfstandige naamwoorden zul je dankzij je taalgevoel het verkleinwoord probleemloos opschrijven. Toch zijn er nog een paar weetjes die van belang zijn.
Bijvoeglijke bepalingen zeggen iets over een zelfstandig naamwoord. Ze staan altijd in hetzelfde zinsdeel als dat zelfstandig naamwoord.
Bij redekundig ontleden (persoonsvorm, gezegde, onderwerp etc.) benoem je eerst alle zinsdelen. Daarna ga je nog IN die zinsdelen op zoek naar bijvoeglijke bepalingen (de theorie hierover MOET je kennen) EN ondergeschikt bijwoordelijke bepalingen.
Een bijzondere categorie bij het taalkundig ontleden (woord voor woord) is het tussenwerpsel. Kleine woordjes die een uitroep of een klanknabootsing weergeven. Kijk naar een aantal voorbeelden!
Er zijn tientallen verschillende maatwoorden, maar je komt ze niet allemaal even vaak tegen. De meest gebruikte maatwoorden hebben we in dit filmpje voor je op een rijtje gezet.
Over hoe je van woorden woordjes maakt.
Is het gezegde werkwoordelijk of naamwoordelijk? Begin met het zoeken van het belangrijkste werkwoord in de zin. Als je dat kunt, ben je een heel eind!
Je vindt het lijdend voorwerp door te vragen: ‘Wat wordt door het onderwerp gedaan?’
Voordat je de les ‘Het koppelwerkwoord’ volgt, moet je de les ‘Belangrijkste werkwoord in de zin’ goed begrepen hebben. Daarna zul je het koppelwerkwoord óók goed begrijpen.
Een werkwoordelijk gezegde bestaat uit alle werkwoorden in een zin. Hoe vind je die werkwoorden. En welke werkwoorden zijn dan de hulpwerkwoorden?
Het laatste zinsdeel dat je moet benoemen bij redekundig ontleden is de bijwoordelijke bepaling. Die kan bestaan uit 1 woord maar ook uit meerdere woorden. Vaak geeft hij een plaats of tijd aan.
Het laatste zinsdeel dat je moet benoemen bij redekundig ontleden is de bijwoordelijke bepaling. Die kan bestaan uit 1 woord maar ook uit meerdere woorden. Vaak geeft hij een plaats of tijd aan.
Een aantal woorden in het Nederlands kunnen een vraag inleiden Sommige van die woorden zijn vragende voornaamwoorden, sommige vragende bijwoorden. Leer het verschil!
Bij de vergrotende en overtreffende trap zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld: niet alle woorden krijgen een umlaut bij de twee laatste treden. Welke uitzonderingen zijn er?
Hoe zeg je in het Duits dat Berlijn net zo’n mooie stad is als Amsterdam? In deze video leer je de regels voor de stellende trap.
Het oorzakelijk voorwerp heeft in een zin met een naamwoordelijk gezegde dezelfde functie als een lijdend voorwerp in een zin met een werkwoordelijk gezegde. Leer hoe je het oorzakelijk voorwerp vindt!
Je plakt twee woorden aan elkaar en dan vraag je je af: moet er tussen die twee woorden -(e)n geplaatst worden, alleen een –e of moet er een –s tussen? Leer de regels!
Een samenstelling is een woord waarin meerdere woorden met een zelfstandige betekenis achter elkaar gezet worden. Wat is het verschil met een afleiding?
Goed, beter, best. Slim, slimmer, slimst. Vet, vetter, vetst. Zulke rijtjes noem je trappen van vergelijking. In dit filmpje uitleg over hoe je die in het Chinees maakt.
De bijwoorden 很 en 真 komt je erg vaak tegen. De één betekent 'heel' en de ander 'echt'. Over het gebruik van deze twee woorden gaat deze video.
Weet jij wat het verschil is tussen "extreme" en "extremely"? In deze video leg ik het uit.
Wat is het verschil tussen een werkwoordelijk en een naamwoordelijk gezegde? En hoe kun je het werkwoordelijk gezegde vinden?
Wat is het verschil tussen een werkwoordelijk en een naamwoordelijk gezegde? En hoe kun je het werkwoordelijk gezegde vinden?
Tegoed of te goed? Te kort of tekort? Los of aan elkaar?
Is dat woord een aanwijzend voornaamwoord?