292 zoekresultaten met het trefwoord "word order"
What is your name? Vragen stellen met To Be doe je heel veel in het Engels. Maar wat moet je daar eigenlijk voor kunnen?
Bij een formule y = ax + b van een lijn is a de richtingscoëfficiënt en b het snijpunt met de y-as. Waarom is dat eigenlijk zo?
In de natuur komen dezelfde atoomsoorten voor met verschillende massagetalen, dit noem je isotopen. Dit filmpje gaat er dieper op in!
Elektronen bewegen om de kern van een atoom heen in bepaalde banen, ookwel schillen genoemd. Zij bepalen onder de meer hoe reactief een atoom is!
Het periodiek systeem der elementen is een tabel met daarin een systematische weergave van alle scheikundige elementen. De basis voor scheikunde!
Dit filmpje geeft een samenvatting van de vorige lessen over atomen en het periodiek systeem. Probeer tijdens het filmpje goed te kijken of je het nu echt goed begrepen hebt!
Een atoombinding (ook wel covalente binding genoemd) is een binding tussen twee niet-metaalatomen. Een molecuul bestaat uit een kluitje atomen. De naamgeving van deze moleculaire stoffen komt in dit filmpje aanbod.
De elektronegativiteit (EN) is een maat voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken.
Een reactie kan niet alleen heen, maar ook terug verlopen! Als er net zoveel stof heen als terug reageren per minuut is een dynamisch evenwicht gevormd!
Een reactie kan alleen plaatsvinden als de deeltjes tegen elkaar botsen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat er meer deeltjes botsen? Dat wordt verteld in dit filmpje.
Wat is nu precies de reactiesnelheid? Zijn er misschien manieren hoe je deze snelheid kunt verhogen? Dit wordt hier behandeld.
Bij reacties komt soms warmte vrij en wordt soms warmte onttrokken uit de omgeving. Dit fimpje behandeld wat hierbij gebeurd en hoe je dit noemt.
De vorige keer is het begrip molariteit behandeld. Aangezien deze term erg vaak wordt gebruikt in de scheikunde wordt er in dit filmpje nog een keer op in gegaan.
De mol is een erg belangrijk begrip in de scheikunde. Het is echter niets meer dan een getal! Meer hierover in dit filmpje.
In het vorige filmpje hebben we het voor het eerst gehad over 'de mol'. Vandaag gaan we hiermee verder en gaan we vooral kijken hoe je molen kan omrekenen naar gram en andersom.
Bij opdrachten scheikunde worden vaak veel moeilijke begrippen genoemd. Dit filmpje legt een aantal belangrijke begrippen op een duidelijke manier uit.
Wanneer je meer zout oplost, zal de molariteit toenemen. Hoe bereken je dan deze molariteit? Dit en meer in dit filmpje.
Iedereen kent wel zouten, maar hoe zijn deze nu precies opgebouwd? Dit en nog meer over zouten en zoutformules wordt hier behandeld.
Nu wel al wat meer weten over zouten, wordt hier verdergegaan met de zoutformules en wordt er dieper ingegaan op de ionbindingen van zouten.
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Een atoombinding houdt atomen bij elkaar, maar hoe worden moleculen bij elkaar gehouden? De vanderwaalsbinding zorgt voor een binding tussen moleculen.
Een nieuw type reactie is de substitutiereactie. Hier wordt een waterstofatoom vervangen door een ander atoom. Meer hierover in dit filmpje.
Alles wat er hiervoor is behandeld over zouten, wordt in deze samenvatting nog eens een keer kort behandeld.
In dit filmpje vind je een korte samenvatting van alle filmpjes over moleculaire stoffen.
In de tweede klas heb je vast al eens gehoord van zure oplossingen. Een zuur is een deeltje, een molecuul, met een bepaalde eigenschap. Welke eigenschap heeft een zuur eigenlijk?
Heb je alle filmpjes over redoxreacties bekeken en wil je nog even je geheugen opfrissen? Bekijk dan deze video.
Alle stof over evenwichten en reactiesnelheid wordt in dit fimpje nog eens kort behandeld, kijk eens of je alles nog weet!
Om goed te kunnen begrijpen wat wel/niet een dipool is, moet je eerst kennis hebben over de ruimtelijke bouw van een molecuul.
Wil je meer weten over polaire of apolaire bindingen en hydrofiele of hydrofobe stoffen? Deze onderwerpen komen in deze video aanbod.
In de voorgaande filmpjes is er veel gesproken over redoxreacties, maar hoe stel je nu zelf zo’n redoxreactie op? Dat leer je in deze video.
In dit filmpje wordt verder gegaan met de naamgeving in de koolstofchemie. Dit keer gaat het verder over de naamgeving van alkanen en alkenen.
Kunnen metalen, moleculaire stoffen en/of zouten stroom geleiden? Het antwoord op deze vraag wordt behandeld in deze video.
Hoe ruik je aan een opgave dat je een verhoudingstabel kunt gebruiken. En wat is de relatie met de breuk?
De abc-formule wordt vaak gebruikt om een kwadratische vergelijking op te lossen. Mag dat zomaar? Een bewijs!
In deze film een toepassing van de sinus, cosinus en tangens.
Het beroemde verhaal van het schaakbord. Hoeveel graankorrels liggen er op als ik begin met 1 en dit aantal telkens met 2 vermenigvuldig?
Als er twee punten bekend zijn die op een exponentiële functie liggen, dan kunnen we het functievoorschrift ervan vinden.
Een hoeveelheid verdubbelt of halveert bij een exponentieel verband. Na hoeveel tijd gebeurt dat?
Hier een overzicht van alle belangrijke stoffen in voeding en waarvoor het wordt gebruikt in het lichaam.
De formules die je vooral goed uit je hoofd moet leren worden behandeld in het volgende filmpje. Bijvoorbeeld de formule van glucose, ammoniak en waterstofperoxide.
Het opstellen van een elektronenformule kom je niet tegen in het eindexamen. Toch is het handig om te weten hoe je zo’n formule moet opstellen.
In dit filmpje wordt er gekeken naar de verschillende bindingen tussen moleculen.
Welke stoffen zijn hydrofoob en welke zijn hydrofiel? Dat wordt hier uitgelegd!
Iedereen heeft wel eens gehoord van hard water. Maar wat is dit eigenlijk precies? Dat wordt in dit filmpje uitgelegd!
We weten nu al heel veel van zouten! Vandaag komt het laatste onderdeel van zouten erbij: hydraten. Wat zijn dit en waar kun je ze voor gebruiken?
Bij evenwichten zijn de concentraties van stoffen links en rechts van de reactiepijl meestal niet gelijk aan elkaar, de reactie ligt naar rechts of naar links. Meer over evenwichtsligging in het volgende filmpje!
Je hebt geleerd dat de zuren en de basen terug te vinden zijn in binas tabel 49. In deze tabel staan ook de zuur- en baseconstanten. Wat zeggen deze constanten je over een zuur of een base?
Een amfolyt is zowel een zuur als een base, maar wanneer reageert een amfolyt nu als zuur en wanneer reageert een amfolyt als een base?
Een buffer is een oplossing waarvan de pH constant blijft. Buffers worden over het algemeen als een moeilijk onderwerp beschouwd. Neem dus je tijd en herhaal het filmpje een aantal keer om de stof goed tot je te nemen.
Bij zuur en base zijn er veel veel verschillen soorten opdrachten. Hier een strategie om deze vraagstukken aan te pakken.
Je lost een bekende hoeveelheid zwak zuur op in water, hoe bepaal je dan de pH?
Hier een rekenvoorbeeld voor rekenen met het oplossen van een zwakke base!
Wat nu als de hoeveelheid zuur die is gesplitst niet verwaarloosbaar is ten opzichte van de zuurconcentratie? Hier een rekenvoorbeeld!
Bij een redoxreactie maak je gebruik van de halfreactie van de reductor en van de oxidator, daar gaan we in dit filmpje naar kijken.
Wat is een elektrochemische cel? Een elektrochemische cel maakt onder andere gebruik van redoxreacties.
Je weet wat een elektrochemische cel is. In deze video zie je een aantal praktijkvoorbeelden van een elektrochemische cel.
Er bestaat een duidelijk verschil tussen een elektrochemische cel en elektrolyse, maar wat is elektrolyse nu eigenlijk?
Metaalionen bevatten metaalbindingen. Hoe ontstaan deze bindingen en hoe kun je metaalionen omzetten naar een metaalelement? Dat wordt je duidelijk in deze video.
Esters zorgen voor een specifieke geur en smaak en worden daarom veelal gebruikt voor geur- en smaakstoffen. Wat voor chemische verbindingen dit nu precies zijn wordt behandeld in dit filmpje.
Een polymeer is een groot molecuul, opgebouwd uit heel veel kleinere moleculen. Je zult ze overal waar je bent tegenkomen, het zijn bijvoorbeeld alle kunststoffen maar ook alle eiwitten en koolhydraten.
Hier een erg moeilijke opgave over rekenen met zuren en basen. Kijk er eens naar en probeer het te begrijpen.
Hoe kun je het verschil tussen spiegelbeeldisomeren aangeven of meten? Dit en meer in het volgende filmpje.
Wat nu als er meer dan één asymmetrisch koolstofatoom aanwezig is? Dit en meer in het volgende filmpje!
Erg belangrijk in voeding zijn vetten. Hier alles over de chemische samenstelling hiervan!
Eiwitten zijn erg belangrijk in het menselijk lichaam. Ze staan centraal in het volgende filmpje.
Gebruik je bij vergelijkingen het voegwoord DAN of ALS? Is het DAN WIJ of DAN ONS? Leer de regels!
Moet er in de tegenwoordige tijd een –t achter de stam of niet: voor het spellen van de persoonsvorm bestaat een duidelijke regel.
Een voorzetsel staat in hetzelfde zinsdeel (en vóór) het woord of de woordgroep waar het bij hoort. Het is van groot belang dat je beheerst de les ‘Verdelen in zinsdelen’.
Scheidbare werkwoorden vallen uit elkaar als je ze vervoegt: uitleggen> ik leg iets uit. Dit heeft gevolgen voor het correct noteren van het gezegde!
Een werkwoordelijk gezegde bestaat uit alle werkwoorden in een zin. Hoe vind je die werkwoorden. En welke werkwoorden zijn dan de hulpwerkwoorden?
Hoe gaat dat als een werkwoord omgevormd wordt tot bijvoeglijk naamwoord? Enkele –d. misschien dubbele –d, misschien –en op het eind? De regels zijn helder.
De termen ‘samenstelling’ en afleiding’ worden nog al een door elkaar gehaald. Van de twee is de ‘afleiding’ eigenlijk het minst makkelijk te begrijpen. Volg dus beslist deze les.
Het afbreken van woorden (ofwel: verdelen in lettergrepen) is onderworpen aan een aantal regels. Het is erg belangrijk die regels te kennen!
Een voorzetselvoorwerp is eigenlijk een soort lijdend voorwerp dat begint met een voorzetsel. Sommige werkwoorden kunnen nu eenmaal niet zeggen wat er gebeurt zonder een voorzetsel te gebruiken.
Hoe kan het dat een kale zandvlakte uiteindelijk een tropisch regenwoud wordt? In dit filmpje kijken we naar een proces dat hier voor nodig is: successie.
Glucose is de brandstof voor je lichaam, elke lichaamscel gebruikt glucose. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt geregeld via een regelmechanisme. Hoe werkt dat?
Met je ogen neem je waar; je kunt ermee zien hoe de wereld eruit ziet. In deze video kijken we uit welke onderdelen het oog is opgebouwd.
De omgeving heeft invloed op elk levend wezen. Deze invloed komt zowel van andere organismen alsook van niet-levende dingen. In dit filmpje kijken we naar het verschil tussen biotisch en abiotisch, en hoe we de natuur kunnen indelen in verschillende ecologische niveaus.
Blijft de grootte van een populatie altijd gelijk, of zitten er soms meer en soms minder individuen in een populatie? In dit filmpje kijken we naar slakken, lijsters en weegschalen en komen zo te weten wat een biologisch evenwicht is.
Piramides van biomassa en piramides van aantallen; allebei zeggen ze iets over de grootte van een schakel in een voedselketen, maar hoe verschillen ze nu precies?
Hoe vervoeg je zwakke werkwoorden in de verleden tijd? En welke afwijkende vormen zijn er precies?
Hoofdletters in het Duits, een lastig onderwerp. Want wanneer gebruik je een hoofdletter? Alleen bij een zelfstandig naamwoord of zijn er meer situaties?
‘Ik zou graag weten, welke dag het is.’ Hoe vertaal je dat naar het Duits? Er zijn specifieke regels voor het gebruik van de conjunctief.
Met behulp van de bladeren kunnen planten zelf hun voeding maken. Hoe is een blad eigenlijk opgebouwd?
Je eigen voedsel maken met zonlicht; mensen kunnen dit niet, maar planten wel! Hoe werkt fotosynthese?
Het werkwoord ‘werden’ heeft twee betekenissen: ‘worden’ en ‘zullen’. Waaraan kun je zien welke betekenis je moet gebruiken? Zijn daar regels voor?
Het werkwoord ‘sein’ is net als ‘zijn’, een veel voorkomend werkwoord. Hoe zit het met de verschillende tijden en bijbehorende uitgangen?
Er zijn drie merkwaardige produkten die in de algebra vaak toegepast worden. In deze video een uitleg van deze produkten.
Soms moet een uitdrukking waarin een wortel voorkomt herleid worden tot een eenvoudiger vorm. Hoe doen we dat?
'Hun' mag als persoonlijk voornaamwoord enkel gebruikt worden als meewerkend voorwerp zonder voorzetsel.
Sterke werkwoorden in het Duits: moeilijker of makkelijker te vervoegen dan de zwakke werkwoorden? En wat betekenen de klinkerwisselingen bij bepaalde vormen?
Wat is een inverse functie? Een inleidende uitleg over wat er mee bedoeld wordt!
Wat wordt bedoeld met recht evenredig en omgekeerd evenredig? Hoe zien de bijbehorende grafieken eruit?
De cosinusregel wordt vaak gebruikt bij berekeningen in driehoeken. In deze video een bewijs van de regel.
De sinusregel wordt regelmatig gebruikt bij het oplossen van goniometrische problemen. Hoe ziet hij eruit en waarom is hij waar?
Een bijzondere categorie bij het taalkundig ontleden (woord voor woord) is het tussenwerpsel. Kleine woordjes die een uitroep of een klanknabootsing weergeven. Kijk naar een aantal voorbeelden!
Wanneer gebruik je als betrekkelijke woorden ‘voorzetsel + wie’ en wanneer ‘waar + voorzetsel’? Leer de regels.
Soms moeten gebroken vormen anders geschreven worden. In deze video het waarom en het hoe.
We nemen een deel van een groter geheel. Hoeveel procent is nu het deel dat we namen van de originele hoeveelheid? Ook wordt aandacht besteed aan het omrekenen van lastige breuken naar percentages.
De twee basisvormen die voor procentberekeningen toegepast kunnen worden, worden in deze video getest aan de hand van een 9-tal voorbeelden.
Je kunt deze les enkel volgen als je de les ‘Samengestelde zin deel 1’ hebt gevolgd. Je gaat in deze les leren welk deel van de samengestelde zin een hoofdzin is en welk deel een bijzin. En waarom, natuurlijk!
De modus en mediaan zijn twee veelgebruikte centrummaten. Hoe worden zij bepaald?
Er zijn drie veel gebruikte centrummaten: gemiddelde, modus en mediaan. Hoe wordt het gemiddelde berekend?
Bij het herleiden van uitdrukkingen moeten vaak haakjes weggewerkt worden. Waarom doen we dat en hoe?
Pythagoras wordt vaak toegepast in de ruimtemeetkunde. Dan moeten we wel eerst leren kijken naar belangrijke vlakken.
Je kunt deze les enkel volgen als je de les ‘Samengestelde zin deel 1 en 2’ hebt gevolgd. Je gaat in deze les leren welke functies de zinnen hebben die beginnen met een voegwoord.
De theorie van de samengestelde zin is redelijk uitgebreid. Wie graag met ja/nee-schema’s werkt of dat wel eens wil proberen, moet deze les zeker volgen. Wil je eerst samen oefenen voordat je de oefenvragen maakt? Volg dan de les 'Oefenen met schema Samengestelde zin'.
Wanneer is een woord een onbepaald telwoord en wanneer een onbepaald voornaamwoord? Taalkundigen kibbelen er al jaren over. Om deze les te kunnen volgen moet je de les over de telwoorden gevolgd hebben.
In dit filmpje staat het begrip verwering centraal. Wat is verwering? Welke vormen van verwering bestaan er? Hoe werkt fysische of chemische verwering?
In dit filmpje staat het begrip erosie centraal. Wat is erosie? Welke vormen van erosie bestaan er? En hoe werkt gletsjererosie?
In dit filmpje staat het begrip sedimentatie centraal. Wat is sedimentatie? Welke vormen bestaan er? Hoe sedimenteren zeeën, gletsjers, wind en rivieren?
In dit filmpje krijgt de rivier alle aandacht. Welke soorten rivieren zijn er? En hoe worden ze eigenlijk gevuld met water?
Een rivier kan op verschillende manieren de zee in stromen. Deze uitlegvideo gaat over de verschillen tussen een delta en een estuarium.
Zelfstandig gebruikte werkwoorden zijn bijzonder. Zijn deze woorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig? Hoe kun je dit zien?
Ongesteldheid, rijping van de eicel, ovulatie, en opnieuw ongesteld... De menstruatiecyclus start elke maand weer opnieuw, onder invloed van allerlei hormonen.
Een man produceert miljoenen zaadcellen per dag. Welke organen zijn hierbij betrokken en wat is hun functie?
Een man produceert miljoenen zaadcellen per dag. Welke organen zijn hierbij betrokken en wat is hun functie?
De Nominativ is de eerste naamval. Wat houdt dit in? Hoe zien de lidwoorden er in die naamval uit? En wanneer gebruik je deze naamval?
Hoe schrijf je een getal in de wetenschappelijke notatie?
De bovenloop van een rivier is het ruigste deel van de rivier. Wat gebeurt er als een rivier met hoge snelheid door de bergen stroomt?
Hoe zeg je in het Duits dat die rode auto jouw auto is? Welke vorm van het bezittelijk voornaamwoord heb je nodig, en hoe wordt deze in één van de naamvallen vervoegd?
"Welk boek moet ik lezen?" "Dít boek moet je lezen!" Het woordje ‘dit’ is in deze conversatie een aanwijzend voornaamwoord. Hoe werkt dit in het Duits?
Het Duits kent meerdere vragende voornaamwoorden, maar hoe zat het precies met de meest voorkomende van die woorden: wer en was? Hoe zagen deze er in elke naamval uit?
Een betrekkelijk voornaamwoord verwijst naar iets terug dat (vaak) in een hoofdzin wordt besproken. Het geeft een extra aanvulling aan iets dat in die hoofdzin staat. Hoe zien deze woorden er in het Duits uit?
Onbepaalde voornaamwoorden komen ook in het Duits voor. Deze onbepaalde voornaamwoorden bestaan uit relatief veel woorden, die allemaal in de taal voorkomen. In dit filmpje ligt de focus echter op de meest voorkomende. Welke zijn dit?
Hoe zeg je in het Duits dat jij groter bent dan iemand anders? In deze video leer je meer over de vergrotende trap.
Bij de vergrotende en overtreffende trap zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld: niet alle woorden krijgen een umlaut bij de twee laatste treden. Welke uitzonderingen zijn er?
Hoe zeg je in het Duits dat je hem hebt gezien? Welke vertaling van het persoonlijk voornaamwoord heb je nodig? En welke naamval?
Het werkwoord ‘haben’ is belangrijk om te kennen. Wat is de tegenwoordige tijd van de ihr-vorm? Welke uitgangen zijn er in de verleden tijd? En wat is het voltooid deelwoord?
Hoe maak je van een zwak werkwoord een voltooid deelwoord? En hoe maak je met dat voltooid deelwoord een zin?
Sterke werkwoorden in de voltooide tijd zijn belangrijk om te kennen. Zo kun je zeggen dat je een boek hebt gelezen of boodschappen hebt gedaan. Maar hoe doe je dit precies?
Bij biologiepractica word je vaak gevraagd om een tekening te maken van iets dat je onder een microscoop bekeken hebt. Hoe pak je dit aan?
Er zijn miljoenen soorten organismen op aarde, maar wanneer we goed kijken naar hun cellen zien we dat we deze miljoenen soorten kunnen indelen in vier groepen. Deze groepen noemen we de rijken en dit is de eerste stap van de ordening die we aanbrengen.
In een eerdere video hebben we al gezien dat één van de rijken het dierenrijk is. Het dierenrijk kunnen we verder opdelen in acht afdelingen op basis van twee kenmerken: de symmetrie van het lichaam en het skelet.
Het rijk van de planten kunnen we opdelen in drie afdelingen; de wieren, de sporenplanten en de zaadplanten. Wat zijn de verschillen tussen deze groepen?
Het transport van stoffen over het celmembraan kan zowel passief als actief plaatsvinden. In deze video bekijken we actief transport
Om ei- en zaadcellen te krijgen, moeten de geslachtsstamcellen een keer extra delen in vergelijking met andere cellen; geslachtscellen bevatten immers maar de helft van het genetisch materiaal. Hoe werkt de meiose?
Een microscoop is handig om heel kleine dingen mee te bekijken, zoals bijvoorbeeld cellen. Maar hoe werk je hier nu mee en hoe 'prepareer' je cellen voor je ze kunt bekijken?
Hoe maak je een grafiek met de meetresultaten in een tabel?
Tussen twee grootheden kunnen verschillende verbanden bestaan. Welke verbanden zijn er? En hoe kunnen we ze herkennen?
Een centimeter is een honderdste meter. En een kilogram is duizend gram. 'Centi' en 'kilo' noemen we voorvoegsels. Welke voorvoegsels zijn er en waarvoor gebruiken we ze?
Hoe kunnen we de resultante kracht uitrekenen als er meerdere krachten op één voorwerp werken?
Wanneer moet je een koppelteken gebruiken en hoe zit dat ook weer met het weglatingsstreepje? Leer de regels!
Weten wat een lijdende vorm is, is van belang als je een verhaal of tekst gaat schrijven. De lijdende vorm gebruik je namelijk zo weinig mogelijk. Leer waarom!
Deze les over Homerische vergelijking en allegorie is een luisterles. Er zijn geen oefenvragen bij deze les want als je weet wat de begrippen inhouden, herken je ze verder meteen.
Vrijwel niemand vergist zich in het gebruik van het woord ‘jij’. Voor afgeleiden ‘jou’ , ‘jouw’ en vooral ‘je’ ligt de zaak gecompliceerder. Leer de verschillen!
Heel veel mensen gebruiken de betrekkelijke voornaamwoorden ‘wat’ en ‘dat’ verkeerd. Puur omdat ze de regels niet kennen. In deze les wordt dit onderwerp haarfijn uitgelegd.
Een homoniem woord is een woord dat totaal verschillende betekenissen kan hebben. Door het gebruik van homoniemen kan de lezer ook een hele zin op verschillende manieren interpreteren. Leer hoe dit werkt!
Leestekens zijn erg belangrijk voor het goed kunnen begrijpen van zinnen en teksten. Van alle leestekens heeft de komma de meeste regels voor gebruik. Leer ze!
Een samenstelling is een woord waarin meerdere woorden met een zelfstandige betekenis achter elkaar gezet worden. Wat is het verschil met een afleiding?
Een trema (deelteken) of een koppelteken gebruik je bij combinaties van klinkers die je verkeerd kunt lezen. Wanneer kies je een trema, en wanneer een koppelteken?
We spreken van symbiose wanneer twee verschillende soorten langdurig met elkaar samenleven. In deze video kijken we naar verschillende vormen en voorbeelden van symbiose.
Bij biologie kun je naar organismen kijken op verschillende organisatieniveaus: van een onderdeel van een cel tot een heel levend wezen en alles daartussenin.
Hoe komt energie vrij bij het verbranden van benzine?
Genetisch identieke organismen? Of spelen met genetische eigenschappen? Daar kijken we naar wanneer we het hebben over klonen en genetische modificatie.
Hoe bereken je de weerstand van een stroomdraad zelf?
Wat is het vermogen en hoe hangt het samen met de spanning en stroomsterkte?
Wat gebeurt er met lichtstralen als ze op een positieve lens vallen?
Wat gebeurt er met lichtstralen als ze op een negatieve lens vallen?
Hoe kun je het beeld van een voorwerp verkleinen of vergroten door het voorwerp te verschuiven?
Hoe drukken we de sterkte van een lens uit en hoe berekenen we die?
Als het vermogen van een apparaat veel te groot is voor een automatisch systeem, hoe kunnen we dat dan oplossen?
Hoe hangt de druk af van het volume, het aantal deeltjes en de temperatuur?
Hoe onthoudt een geheugencel signalen?
Hoe ziet een atoom eruit en wat heeft de bouw van een atoom te maken met radioactiviteit?
Hoe hangen de grootheden arbeid en vermogen met elkaar samen?
Wanneer noemen we een motor zuinig?
Hoe groot is de stralingsintensiteit als straling door een muur beton heen is gegaan?
Hoeveel snelheid moet een voorwerp hebben om van een planeetoppervlak te ontsnappen?
In dit filmpje leer je met een tafelkleed een berg te vormen. Wil je weten hoe?
Op de monohybride kruising zijn twee variaties; intermediaire kruising en de letale factor. Hoe beïnvloeden deze twee factoren de uitkomst van de kruising?
Geiten zorgen ervoor dat de woestijn groter wordt. Hoe zit dat?
Door de experimenten van Mendel in de 19e eeuw weten we nu hoe eigenschappen overerven van ouders op nakomelingen. In dit filmpje bespreken we waarom zijn conclusies zo belangrijk zijn voor de moderne genetica.
Denken als een wetenschapper: in dit filmpje wordt uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om de wetenschappelijke methode te volgen.
De volgorde van vier 'basen' bepaalt de eigenschappen van alle levende wezens; het is dus belangrijk om iets van DNA te weten! In dit filmpje leer je de basis.
Je lichaam is voortdurend bezig met genetisch materiaal en celonderdelen te verdubbelen zodat nieuwe cellen gemaakt kunnen worden. In dit filmpje kijken we naar mitose; het proces van kerndeling gevolgd door celdeling.
Om ei- en zaadcellen te krijgen, moeten de geslachtsstamcellen een keer extra delen in vergelijking met andere cellen; geslachtscellen bevatten immers maar de helft van het genetisch materiaal. Hoe werkt de meiose?
Op het DNA ligt informatie voor miljoenen eiwitten. Hoe ligt dit opgeslagen, hoe kan deze informatie gelezen worden en wat gebeurt er als er een foutje in deze informatie zit?
Cellen gebruiken en produceren stoffen. Sommige van deze stoffen moeten over het celmembraan getransporteerd worden. Hoe gaat dit in zijn werk?
Het eerste leven is begonnen met simpele bacteriën. Hoe kan het dat daar organismen met heel complexe cellen uit geëvolueerd zijn?
Mensen ordenen graag en biologen zijn net mensen. Alle organismen worden geordend, oftewel "in hokjes gestopt". Hoe ziet deze indeling er uit?
De wet van Hardy-Weinberg is een wet binnen de populatiegenetica. Wat kun je met deze wet?
Au! Wanneer je je hand brandt aan een heet voorwerp, trek je snel je hand weg. Hoe werken reflexen precies?
Personificatie is een vorm van beeldspraak waarbij je iets niet-levends een eigenschap van iets levends (bedoeld worden: mensen en/of dieren) geeft. De synesthesie heeft te maken met onze zintuigen.
Stijlfiguren zijn ‘trucs’ in het schrijven, vaak om extra nadruk ergens op te leggen. Deze les gaat over het pleonasme en de tautologie, twee stijlfiguren die vaak door elkaar gehaald worden. Leer de verschillen!
Stijlfiguren zijn ‘trucs’ in het schrijven, vaak om extra nadruk ergens op te leggen. Deze les gaat over de overdrijving (hyperbool), het eufemisme en het understatement.
Opgave 2 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 3 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 16 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 19 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Opgave 15 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Uitdrukken dat je niet zeker weet of iets is gebeurd, dat je twijfelt. Hoe doe je dat in het Duits? In dit filmpje vind je de uitleg en vervoegingen van de werkwoorden in de Konjunktiv 1.
Het lezen van een tekst in het Duits wordt een stuk moeilijker als je afkortingen, die in die tekst staan niet begrijpt. In dit filmpje worden de meest voorkomende afkortingen uitgelegd om het je makkelijker te maken!
Bij een vermenigvuldiging om de y-as wordt het functievoorschrift op een verrassende manier anders. Waarom eigenlijk?
Sommige werkwoorden worden in de passé composé met être vervoegd. In dit filmpje zie je welke en wat je er mee doet.
"This one or that one." In deze video leer je het verschil tussen this, that, these en those.
De reactiesnelheid is afhankelijk van vijf factoren. Kun jij ze opnoemen?
Wat heeft een kat met urinewegproblemen te maken met zuur-base-reacties?
Wat wordt precies verstaan onder een heterogeen dynamisch evenwicht?
Hoe spreek je de klinkers 'u' en 'ü' uit in het Duits? Is de uitspraak vergeleken met het Nederlands heel erg anders? En wanneer spreek je een klinker lang of juist kort uit?
Waar krijg jij het koud van? Of warm? In deze video leer wat temperatuur is en hoe de temperatuur wordt gemeten.
Het principe van volledige inductie wordt vaak gebruikt. Wat is het principe van deze bewijsvoering?
Tout… wat betekent het nu precies en in welke context?
De futur proche is één van de twee manieren om in het Frans iets in de toekomstige tijd te zeggen.
Het wederkerend werkwoord wordt in de passé composé met être vervoegd. In dit filmpje zie je hoe dat werkt.
Planten hebben toch altijd wortels, bladeren, stengels en bloemen? Nee hoor! En de aan- of afwezigheid van die onderdelen kunnen we goed gebruiken voor de indeling van het plantenrijk!
Een vis ziet er heel anders uit dan een okapi, en een pantoffeldiertje lijkt niet op een hagedis. Het zijn allemaal dieren, maar ze horen niet bij dezelfde afdeling.
De zoetheid van limonade hangt af van de concentratie. Wat is dat eigenlijk, concentratie?
De 'y' spreek je in het Duits anders uit dan in het Nederlands. Oefen mee!
Door een umlaut kan een klank van een klinker helemaal veranderen. Hoe zit dat voor de o en de ö?
Hoe spreek je de S en de SCH uit in het Duits?
Door een umlaut kan een klank van een klinker helemaal veranderen. Hoe spreek je de a en de ä uit in het Duits?
Een umlaut kan een klank helemaal veranderen. Hoe spreek je de au en de äu uit in het Duits?
De uitspraak van de 'z' in het Duits verschilt van die in het Nederlands. Hoe dan?
In het Duits spreek je de V anders uit dan in het Nederlands. Hoe?
In het Duits spreek je de L anders uit dan in het Nederlands. Hoe dan?
Hoe vertel je wat je hobby's zijn in het Duits?
Wat doe jij zoal in je vrije tijd? En kun je dat ook vertellen in het Duits?
B-lymfocyten zijn witte bloedcellen die zorgen voor specifieke, humorale afweer. Wat is dat en wat doen die cellen dan precies?
Wat zijn b-lymfocyten? En wat betekent specifieke humorale afweer?
Van de meeste organen heb je maar één exemplaar in je lichaam, maar de nieren heb je "dubbel". Wat doen deze vuistgrote orgaantjes precies?
Geheugencellen onthouden ziekteverwekkers en verkleinen zo de kans op een tweede infectie. Hoe werkt dit?
Cytokines, perforines... Hoe hebben de t-lymfocyten deze stoffen met moeilijke namen nodig voor de afweer tegen ziekteverwekkers?
Klopt het hart? Om te kijken of iemand geen hartafwijkingen heeft, kan een ecg gemaakt worden.
Klopt het hart? Om te kijken of iemand geen hartafwijkingen heeft, kan een ecg gemaakt worden.
In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gif tegen insecten en andere herbivoren (planteneters) gebruikt. Maar is dit wel zo verstandig?
Een populatie kan bestaan uit zes konijnen, maar ook uit duizenden. Hoe kun je bepalen hoe groot een populatie is?
Enzymen zijn belangrijk voor de vertering, maar wat doen deze knipstoffen eigenlijk?
Zwanger raken gaat niet altijd vanzelf. Welke technieken zijn mogelijk om de natuur een handje te helpen?
Hatsjoe! Mensen met hooikoorts niezen heel wat in de lente. Wat is een allergische reactie?
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Dubbele bloedsomloop? Kamers en boezems? Hoe werkt je hart eigenlijk?
Bloed is van levensbelang. Wat is nu eigenlijk de samenstelling van deze rode vloeistof?
Wanneer je groeit worden alle botten in je lichaam groter, ook je kaak. Je tanden en kiezen groeien niet mee en moeten dus een keertje vervangen worden. Wat is het verschil tussen het melk- en blijvend gebit?
Welke SOA's komen het meest voor? En wat zijn de symptomen?
Chinees zit heel anders in elkaar dan talen als Frans, Engels en Duits. Wat is er dan zo anders? Kijk deze uitlegvideo voor een goede start met je studie Chinees!
Het Chinees is een toontaal, maar wat houdt dat precies in? En welke tonen zijn er dan allemaal? Kijk deze video voor een overzicht.
Chinese werkwoorden zijn heel apart. Je hoeft ze namelijk niet te vervoegen. Maar hoe weet je dan of er bijvoorbeeld 'gaat, gaan of gingen' staat?
Leren voor een toets, vervelend! Maar bedenk je eens wat je allemaal hebt geleerd sinds je klein bent! Toch wel gaaf...
Gedraag je! Wat is gedrag eigenlijk?
Met een elektronenmicroscoop kun je veel meer onderdelen van een cel zien dan met een lichtmicroscoop. Wat doen deze celonderdelen en hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?
Met een elektronenmicroscoop kun je veel meer onderdelen van een cel zien dan met een lichtmicroscoop. Wat doen deze celonderdelen en hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?
Welke celonderdelen (organellen) kun je zien met een microscoop die je op school gebruikt? En wat is de functie van deze organellen?
Wat kenmerkt de literatuur na WOII, de zogenaamde Trümmerliteratuur?
Welke eigenschappen erf je van je ouders? Dit kunnen we zien door het maken van monohybride kruisingen. Bekijk hier het eerste filmpje over monohybride kruisingen.
Monohybride kruisingen ken je al, maar een variant daarop zijn de x-chromosomale kruisingen. Wat zijn de verschillen?
HIV/AIDS is één van de meest bekende SOA's. Hoe wordt deze ziekte overgedragen, wat zijn de symptomen en wat kan er tegen gedaan worden?
Voorbehoedsmiddelen zijn nodig om te beschermen tegen zwangerschap en SOA's. Maar niet alle middelen beschermen even goed of helpen SOA's voorkomen!
Wie, wat, waar? In deze uitlegvideo een overzicht van de Chinese vraagwoorden en hun plek in de zin.
Om een Chinese zin vragend te maken hoef je niet met woorden te schuiven. Met behulp van het karakter 吗 klaar je de klus.
吧 wordt in de spreektaal enorm vaak gebruikt, maar makkelijk te vertalen is het niet. Leer in dit filmpje meer over dit eigenaardige karakter.
Het karakter 都 betekent 'allebei' of 'allemaal' en gebruik je dus in zinnen waarin je over meerdere personen of dingen praat. De plek van dit woord in de Chinese zin is weer net even anders dan je misschien zou denken.
Das Versprechen is één van de tien meestgelezen boeken voor Duits.
Crazy is één van de tien meestgelezen boeken voor Duits.
Die verlorene Ehre der Katharina Blum is één van de tien meestgelezen boeken voor Duits.
Im Westen nichts Neues is één van de tien meestgelezen boeken voor Duits.
Die Schachnovelle is één van de tien meestgelezen boeken voor Duits.
Der Vorleser is één van de tien meestgelezen boeken voor Duits.
Karamel is een heerlijk zoete en plakkerige stof die je tegenkomt in bijvoorbeeld snoep of ijs. Weet jij hoe je karamel kunt maken?
Jij plakt wel eens een vraag aan het einde van een zin, toch? Engelsen ook. Ze heten Question Tags.
"This one or that one." In deze video leer je het verschil tussen this, that, these en those.
De omgeving heeft invloed op elk levend wezen. Deze invloed komt zowel van andere organismen alsook van niet-levende dingen. In dit filmpje kijken we naar het verschil tussen biotisch en abiotisch, en hoe we de natuur kunnen indelen in verschillende ecologische niveaus.
Hoe ziet een oase er volgens jou uit? Lekker warm, water en een paar palmbomen? Helaas, in werkelijkheid zijn oases gebieden die veel problemen hebben.
Weet jij wat het verschil is tussen "extreme" en "extremely"? In deze video leg ik het uit.
"Not much money, but many friends". Ze betekenen allebei veel, maar wanneer gebruik je nou Much en wanneer Many?
Être, één van de belangrijkste werkwoorden in het Frans! Hoe vervoeg je die in de présent?
Toestemming moet je vragen, ook in het Engels. Dat doe je met deze hulpwerkwoorden; Can, could en may.
"Dave is in hospital" - moet dat niet zijn, in THE hospital? Lidwoorden, wanneer gebruik je ze wel en wanneer niet?
In dit filmpje zie je hoe je de vraagwoorden waar, waarom, hoe, hoeveel en wanneer gebruikt.
De aarde wordt verwarmd door de zon. Zijn er ook andere factoren die de temperatuur bepalen?
Je denkt misschien: regen is regen. Maar wist je dat er verschillende soorten regen zijn? In deze uitlegvideo leer je hoe stuwingsregen ontstaat.
Papier kan verbranden of ontleden in elementen. Weet jij welke stoffen hierbij ontstaan?
Het ene kleurloze gas is het andere niet. Een reagens weet daar wel raad mee!
Kleine boeren worden bedreigd door grote machines van andere bedrijven. Bekijk deze uitlegvideo en ontdek waarom dat zo is.
Weet jij waar ze de duurste kaas ter wereld produceren? Ontdek het in deze uitlegvideo!
Vendre en rendre zijn regelmatige werkwoorden op -re. Hoe vervoeg je ze in de présent en in de passé composé?
Het ene kleurloze gas is het andere niet. Een reagens weet daar wel raad mee!
Het werkwoord 'avoir' is erg onregelmatig. Hoe vervoeg je 'avoir' in de verschillende tijden?
Met warm weer smelt je ijsje sneller. Wat gebeurt er dan met de moleculen?
Een grote explosie of het roesten van je fietsketting lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Toch zijn dit allebei chemische reacties.
Atomen kunnen niet zomaar verdwijnen of uit het niets ontstaan. Daarom is het van belang dat je leert om een reactievergelijking kloppend te maken.
Stikstoftrihydride en ammoniak zijn verschillende namen voor dezelfde stof. Weet jij hoe de moleculen van deze stof eruit zien?
Miljoenen jaren geleden ontstonden steenkool, aardolie en aardgas. Vandaag de dag zijn deze fossiele brandstoffen een veelbesproken onderwerp.
Wanneer je strandt op een onbewoond eiland, is wat basiskennis scheikunde mooi meegenomen. Scheidingsmethoden redden je leven wanneer je weet hoe je schoon drinkwater kunt maken.
Wanneer je je boterham te lang in het tosti-ijzer laat zitten, kleurt deze zwart. Je tosti is verband! Of is er toch iets anders gebeurd?
Voor het schrijven van een tekst is een goede voorbereiding nodig. Hoe kun je dit aanpakken?
Als het bouwplan klaar is, hoe maak je daar dan een 'echte' tekst van?
Is het koksmuts of kokmuts? Liefdesscène of liefdescène? Wanneer wel en wanneer geen tussen-s?
Een liggend streepje lijkt misschien onbelangrijk, maar kan de betekenis van een hele zin veranderen!
Wanneer gebruik je een trema? En waar plaats je het trema in een woord?
Wat is een voorzetsel? En hoe gebruik je die in zinnen?