45 zoekresultaten met het trefwoord "wat"
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Iedereen heeft wel eens gehoord van hard water. Maar wat is dit eigenlijk precies? Dat wordt in dit filmpje uitgelegd!
Heb je alle filmpjes al bekeken over zuren en basen? Deze video is een aanvulling voor het VWO. Hierin wordt de waterconstante besproken.
Dit filmpje geeft een samenvatting van de vorige lessen over atomen en het periodiek systeem. Probeer tijdens het filmpje goed te kijken of je het nu echt goed begrepen hebt!
Dit filmpje maakt een begin met de organische chemie, ook wel koolstofchemie genoemd. Er wordt behandeld om welke stoffen koolstofchemie draait en wat alkanen en alkenen zijn.
Wanneer je meer zout oplost, zal de molariteit toenemen. Hoe bereken je dan deze molariteit? Dit en meer in dit filmpje.
Nu wel al wat meer weten over zouten, wordt hier verdergegaan met de zoutformules en wordt er dieper ingegaan op de ionbindingen van zouten.
Wat gebeurt er nu precies als je een zout oplost? En hoe noteer je dit? Dit en meer in dit filmpje.
Een nieuw type reactie is de substitutiereactie. Hier wordt een waterstofatoom vervangen door een ander atoom. Meer hierover in dit filmpje.
Alles wat er hiervoor is behandeld over zouten, wordt in deze samenvatting nog eens een keer kort behandeld.
In dit filmpje vind je een korte samenvatting van alle filmpjes over moleculaire stoffen.
Heb je het filmpje over de zuren al bekeken? Dit filmpje gaat verder met dit onderwerp en gaat dieper in op het onderwerp zure oplossingen.
Wil je meer weten over polaire of apolaire bindingen en hydrofiele of hydrofobe stoffen? Deze onderwerpen komen in deze video aanbod.
Hoe laat je nu een gewenst zout neerslaan uit verschillende zoutoplossingen? Dit in meer in dit filmpje.
Kunnen metalen, moleculaire stoffen en/of zouten stroom geleiden? Het antwoord op deze vraag wordt behandeld in deze video.
Het opstellen van een elektronenformule kom je niet tegen in het eindexamen. Toch is het handig om te weten hoe je zo’n formule moet opstellen.
In dit filmpje wordt er gekeken naar de verschillende bindingen tussen moleculen.
Welke stoffen zijn hydrofoob en welke zijn hydrofiel? Dat wordt hier uitgelegd!
We weten nu al heel veel van zouten! Vandaag komt het laatste onderdeel van zouten erbij: hydraten. Wat zijn dit en waar kun je ze voor gebruiken?
Je weet inmiddels wat een zuur is en wat een zure oplossing is. De tegenhanger van een zuur is een base.
Je hebt geleerd dat de zuren en de basen terug te vinden zijn in binas tabel 49. In deze tabel staan ook de zuur- en baseconstanten. Wat zeggen deze constanten je over een zuur of een base?
Een amfolyt is zowel een zuur als een base, maar wanneer reageert een amfolyt nu als zuur en wanneer reageert een amfolyt als een base?
Een zout kan oplossen in water, niet oplossen in water en reageren met water. Als een zout reageert met water dan ontstaat er een basische oplossing.
Een buffer is een oplossing waarvan de pH constant blijft. Buffers worden over het algemeen als een moeilijk onderwerp beschouwd. Neem dus je tijd en herhaal het filmpje een aantal keer om de stof goed tot je te nemen.
Je lost een bekende hoeveelheid zwak zuur op in water, hoe bepaal je dan de pH?
Hier een rekenvoorbeeld voor rekenen met het oplossen van een zwakke base!
Heb je de video Elektrolyse 1 al gezien? Deze video is een vervolg en zal dieper in gaan op de werking van elektrolyse.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Esters zorgen voor een specifieke geur en smaak en worden daarom veelal gebruikt voor geur- en smaakstoffen. Wat voor chemische verbindingen dit nu precies zijn wordt behandeld in dit filmpje.
Erg belangrijk in voeding zijn vetten. Hier alles over de chemische samenstelling hiervan!
Verbrandingsreacties zijn belangrijk in je lichaam. Bij verbranding reageren moleculen van stoffen met zuurstof en bij deze reactie ontstaan water en koolstofdioxide. De energie die vrijkomt kan je lichaam goed gebruiken!
In dit filmpje krijgt de rivier alle aandacht. Welke soorten rivieren zijn er? En hoe worden ze eigenlijk gevuld met water?
De bovenloop van een rivier is het ruigste deel van de rivier. Wat gebeurt er als een rivier met hoge snelheid door de bergen stroomt?
Een geiser is net een grote waterkoker. Weet jij hoe een geiser werkt?
Waar je in het Nederlands geen lidwoord gebruikt in de zin, gebruik je in het Frans een delend lidwoord.
Wat gebeurt er met licht als het door water of glas gaat?
Explosief en gevaarlijk! Zo staan vulkanen over het algemeen bekend. Maar wist je ook dat er rustige vulkanen bestaan?
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Opgave 2 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Opgave 15 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Opgave 17 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Wat wordt precies verstaan onder een heterogeen dynamisch evenwicht?
Hoe ziet een oase er volgens jou uit? Lekker warm, water en een paar palmbomen? Helaas, in werkelijkheid zijn oases gebieden die veel problemen hebben.
Hoe stel je in het Frans een vraag met quel (welke)?
In dit filmpje zie je hoe je de vraagwoorden waar, waarom, hoe, hoeveel en wanneer gebruikt.