193 zoekresultaten met het trefwoord "te"
In dit filmpje wordt verder gegaan met koolstofchemie. De focus zal liggen op het tekenen van structuurformules in de koolstofchemie.
Moet er in de tegenwoordige tijd een –t achter de stam of niet: voor het spellen van de persoonsvorm bestaat een duidelijke regel.
Getallen zijn uiteraard telwoorden. Maar er zijn nog meer woorden die tot de telwoorden behoren. We onderscheiden bepaalde/onbepaalde telwoorden en hoofd- en rangtelwoorden.
De werkwoorden van modaliteit komen veel voor in het Duits. Wat is het verschil tussen ‘müssen’ en ‘sollen’: werkwoorden die allebei ‘moeten’ betekenen?
Hoe teken je een histogram als je weet hoe een totale groep verdeeld is in onderdelen?
Wat is een dwarsdoorsnede en hoe kun je deze zelf tekenen?
Bij biologiepractica word je vaak gevraagd om een tekening te maken van iets dat je onder een microscoop bekeken hebt. Hoe pak je dit aan?
Hoe kunnen we krachten optellen met behulp van een tekening?
Hoe zien Duitse telwoorden eruit? En hoe zien de rangtelwoorden eruit als je ze uitschrijft?
Bij het tellen van mogelijkheden is het belangrijk om ons af te vragen of mogelijkheden wegvallen als ze al geweest zijn. Ofwel: zijn herhalingen toegestaan?
Een zakelijke tekst heeft een vaste opbouw. Beginnen met een inleiding en, afhankelijk van het schrijfdoel, eindigen met een conclusie of samenvatting. Leer de regels!
Een schrijver streeft met zijn tekst een bepaald doel na. In elke tekst staat informatie maar informeren hoeft niet het hoofddoel te zijn. Leer de tekstdoelen!
Hoe verandert de weerstand als de temperatuur stijgt?
Hoe ziet het beeld van een voorwerp bij een positieve lens er uit?
295 K, is dat een goede temperatuur voor een BBQ?
Waar krijg jij het koud van? Of warm? In deze video leer wat temperatuur is en hoe de temperatuur wordt gemeten.
Er zijn grote temperatuurverschillen tussen de polen en de tropen. Dit komt doordat de aarde rond is. Hoe zit dat precies?
Wat telt een teller in een automatisch proces?
Als je een prijs wilt weten of een telefoonnummer is het handig als je de getallen kent. We beginnen met de getallen 0-20.
In deze video leer je hoe je in het in Chinees telt en hoe je telwoorden en rangtelwoorden maakt.
De aarde wordt verwarmd door de zon. Zijn er ook andere factoren die de temperatuur bepalen?
Als een lezer niet doorheeft wat het schrijfdoel is van een schrijver, kan kortsluiting ontstaan. Wat is een schrijfdoel, en wat zijn tekstsoorten?
Als het bouwplan klaar is, hoe maak je daar dan een 'echte' tekst van?
Wat zijn de verschillen tussen een betoog en een beschouwing? Hoe schrijf je een recensie? En wanneer kies je voor een uiteenzetting?
In het Duits heb je ook zwakke werkwoorden. Hoe vervoeg je bijvoorbeeld het werkwoord als de stam eindigt op een s-klank?
Sterke werkwoorden in het Duits: moeilijker of makkelijker te vervoegen dan de zwakke werkwoorden? En wat betekenen de klinkerwisselingen bij bepaalde vormen?
Een groep is verdeeld in bekende delen. Hoe berekenen we de percentages en hoe maken we daar een cirkeldiagram van?
Hoe bepaal je het snijpunt van twee rechte lijnen?
Bij een gegeven formule wil ik een grafiek tekenen. Hoe doe je dat?
Een eerste kennismaking met een kwadratisch verband. Hoe ziet de grafiek van zo'n verband eruit?
Waar moet je op letten als een machtsfunctie een horizontale lijn snijdt? Waarom is de grafiek hier zo belangrijk?
Dit filmpje geeft een samenvatting van de vorige lessen over atomen en het periodiek systeem. Probeer tijdens het filmpje goed te kijken of je het nu echt goed begrepen hebt!
Een atoombinding (ook wel covalente binding genoemd) is een binding tussen twee niet-metaalatomen. Een molecuul bestaat uit een kluitje atomen. De naamgeving van deze moleculaire stoffen komt in dit filmpje aanbod.
Bij stoffen die oplossen in een vloeistof spreek je van de oplosbaarheid van een stof. Daarnaast kan er bij het mengen van stoffen een suspensie, schuim, nevel of rook ontstaan.
Een reactie kan niet alleen heen, maar ook terug verlopen! Als er net zoveel stof heen als terug reageren per minuut is een dynamisch evenwicht gevormd!
Een reactie kan alleen plaatsvinden als de deeltjes tegen elkaar botsen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat er meer deeltjes botsen? Dat wordt verteld in dit filmpje.
Wat is nu precies de reactiesnelheid? Zijn er misschien manieren hoe je deze snelheid kunt verhogen? Dit wordt hier behandeld.
Dit filmpje geeft een samenvatting voor rekenen met de mol-theorie, maar ook met zaken als massaprocenten, significante cijfers, ADI waarden en MAC waarden.
Wanneer je meer zout oplost, zal de molariteit toenemen. Hoe bereken je dan deze molariteit? Dit en meer in dit filmpje.
Wat gebeurt er nu precies als je een zout oplost? En hoe noteer je dit? Dit en meer in dit filmpje.
Alles wat er hiervoor is behandeld over zouten, wordt in deze samenvatting nog eens een keer kort behandeld.
Je weet nu dat een zuur een H+ ion kan afstaan en een base een H+ ion kan opnemen. In deze video wordt duidelijk hoe een zuur en een base met elkaar reageren.
Alle stof over evenwichten en reactiesnelheid wordt in dit fimpje nog eens kort behandeld, kijk eens of je alles nog weet!
Hoe laat je nu een gewenst zout neerslaan uit verschillende zoutoplossingen? Dit in meer in dit filmpje.
In dit filmpje wordt verder gegaan met de naamgeving in de koolstofchemie. Dit keer gaat het verder over de naamgeving van alkanen en alkenen.
Wat is een somgrafiek? Wat is een verschilgrafiek? Hoe kunnen we ze tekenen?
Als we het functievoorschrift hebben van twee functies, hoe bepalen we dan de som- en verschilgrafieken hiervan?
Hoe bouw je een willekeurige kwadratische vergelijking om in een vorm die je herkent?
Op welke manier kan de theorie van de exponentiële functie ingezet worden bij de renteberekening van een spaarrekening?
Het opstellen van een elektronenformule kom je niet tegen in het eindexamen. Toch is het handig om te weten hoe je zo’n formule moet opstellen.
Bij evenwichten zijn de concentraties van stoffen links en rechts van de reactiepijl meestal niet gelijk aan elkaar, de reactie ligt naar rechts of naar links. Meer over evenwichtsligging in het volgende filmpje!
Je weet inmiddels wat een zuur is en wat een zure oplossing is. De tegenhanger van een zuur is een base.
Met een pH indicator kun je ongeveer zuurgraad van een bepaalde oplossing bepalen. Je kunt er mee aangeven of een oplossing zuur of basisch is. Er zijn verschillende soorten indicatoren.
Heb je alle filmpjes al bekeken over zuren en basen? Deze video is een aanvulling voor het VWO. Hierin wordt de waterconstante besproken.
Je hebt geleerd dat de zuren en de basen terug te vinden zijn in binas tabel 49. In deze tabel staan ook de zuur- en baseconstanten. Wat zeggen deze constanten je over een zuur of een base?
In de video’s over zuren en basen heb je geleerd, dat een oplossing van een sterk zuur en een oplossing van een sterke base reageren met elkaar en leiden tot een aflopende reactie. Hoe zit dit met reacties tussen zwakke zuren en zwakke basen?
Je lost een bekende hoeveelheid zwak zuur op in water, hoe bepaal je dan de pH?
Hier een voorbeeld van rekenen met bufferoplossingen.
In deze video beginnen we met een inleiding over redoxreacties. Wanneer vindt een redoxreactie eigenlijk plaats?
Er bestaan in de chemie moleculen die dezelfde molecuulformule hebben, maar verschillen in structuurformule: isomeren. Dit filmpje gaat in op isomeren en laat zien hoe je ze kunt tekenen.
Naast koolstof en waterstof zijn er meer atomen belangrijk in de koolstofchemie. Dit filmpje gaat in op de naamgeving van een aantal nieuwe groepen aan de alkanen.
Nu we veel weten over koolstofchemie, wordt er in dit fimpje nog eens ingegaan op alle vorige onderdelen.
Hier vind je informatie over hoe een polymeer gemaakt kan worden.
Er zijn moleculen die precies uit dezelfde elementen bestaan maar toch anders zijn; het zijn isomeren. Hier info over de cis-trans variant.
Voordat je de les ‘Het koppelwerkwoord’ volgt, moet je de les ‘Belangrijkste werkwoord in de zin’ goed begrepen hebben. Daarna zul je het koppelwerkwoord óók goed begrijpen.
Scheidbare werkwoorden vallen uit elkaar als je ze vervoegt: uitleggen> ik leg iets uit. Dit heeft gevolgen voor het correct noteren van het gezegde!
Een bijvoeglijk naamwoord bestaat uit 1 woord en zegt iets van een zelfstandig naamwoord. Meestal staat het in hetzelfde zinsdeel als het zelfstandig naamwoord.
Omtrent werkwoorden bestaan de termen ‘persoonsvorm’, ‘voltooid deelwoord’, ‘onvoltooid deelwoord’ en ‘infinitief’ in alle talen. Het is van groot belang dat iedereen onder die termen hetzelfde verstaat
Bijvoeglijke bepalingen zeggen iets over een zelfstandig naamwoord. Ze staan altijd in hetzelfde zinsdeel als dat zelfstandig naamwoord.
De huid is het grootste orgaan dat je hebt. Hoe helpt de huid bacteriën tegen te houden, waar te nemen en je temperatuur te regelen?
De omgeving heeft invloed op elk levend wezen. Deze invloed komt zowel van andere organismen alsook van niet-levende dingen. In dit filmpje kijken we naar het verschil tussen biotisch en abiotisch, en hoe we de natuur kunnen indelen in verschillende ecologische niveaus.
Eten of gegeten worden, zo gaat het eraan toe in de natuur. In dit filmpje kijken we wie wie eet en hoe we de voedselrelaties kunnen laten zien.
Piramides van biomassa en piramides van aantallen; allebei zeggen ze iets over de grootte van een schakel in een voedselketen, maar hoe verschillen ze nu precies?
Hoe vervoeg je zwakke werkwoorden in de verleden tijd? En welke afwijkende vormen zijn er precies?
Hoofdletters in het Duits, een lastig onderwerp. Want wanneer gebruik je een hoofdletter? Alleen bij een zelfstandig naamwoord of zijn er meer situaties?
De modaliteitswerkwoorden komen in het Duits veel voor. Hoe zijn de uitgangen van deze werkwoorden in de verleden tijd?
Het voltooid deelwoord van een modaliteitswerkwoord maken klinkt misschien lastig. Gelukkig bestaat hiervoor een simpele formule!
‘Ik zou graag weten, welke dag het is.’ Hoe vertaal je dat naar het Duits? Er zijn specifieke regels voor het gebruik van de conjunctief.
Verschillende planten hebben verschillende tactieken om bestoven te worden. Sommige planten lokken insecten aan, andere maken gebruik van de wind. Hoe zit dat precies?
Bestuiving en bevruchting zijn beide belangrijk voor de voortplanting van planten. Hoe werkt dit precies?
Het werkwoord ‘werden’ heeft twee betekenissen: ‘worden’ en ‘zullen’. Waaraan kun je zien welke betekenis je moet gebruiken? Zijn daar regels voor?
Het werkwoord ‘sein’ is net als ‘zijn’, een veel voorkomend werkwoord. Hoe zit het met de verschillende tijden en bijbehorende uitgangen?
Sterke werkwoorden in het Duits: moeilijker of makkelijker te vervoegen dan de zwakke werkwoorden? En wat betekenen de klinkerwisselingen bij bepaalde vormen?
Wanneer gebruik je als betrekkelijke woorden ‘voorzetsel + wie’ en wanneer ‘waar + voorzetsel’? Leer de regels.
Een vergelijking waarin een exponentiele functie een rol speelt, kunnen we vaak algebraïsch oplossen. Het grondtal speelt hierin een belangrijke rol. De techniek uitgelegd in deze video.
Goed beschouwd kunnen we het aantal varianten waarin procentberekeningen voorkomen terugbrengen tot twee basisvormen. Welke basisvormen zijn dat?
Het herleiden van breuken met getallen leerde je al een tijdje terug. Zouden die regels ook voor breuken met letters gelden?
De theorie van de samengestelde zin is redelijk uitgebreid. Wie graag met ja/nee-schema’s werkt of dat wel eens wil proberen, moet deze les zeker volgen. Wil je eerst samen oefenen voordat je de oefenvragen maakt? Volg dan de les 'Oefenen met schema Samengestelde zin'.
Wanneer is een woord een onbepaald telwoord en wanneer een onbepaald voornaamwoord? Taalkundigen kibbelen er al jaren over. Om deze les te kunnen volgen moet je de les over de telwoorden gevolgd hebben.
In deze video uitleg over twee technieken om een diagram te tekenen dat behulpzaam is bij kansrekening.
Deze uitlegvideo gaat over hoogteverschillen (reliëf) op de kaart. Hoe kun je reliëf op de kaart lezen aan de hand van hoogtecijfers, hoogtekleuren en hoogtelijnen?
Waaraan zie je het verschil tussen oude en jonge gebergten? En hoe oud is zo’n gebergte eigenlijk?
Ongesteldheid, rijping van de eicel, ovulatie, en opnieuw ongesteld... De menstruatiecyclus start elke maand weer opnieuw, onder invloed van allerlei hormonen.
Wat zijn grootheden en eenheden? En welke voorbeelden kennen we?
Hoe schrijf je een getal in de wetenschappelijke notatie?
Een betrekkelijk voornaamwoord verwijst naar iets terug dat (vaak) in een hoofdzin wordt besproken. Het geeft een extra aanvulling aan iets dat in die hoofdzin staat. Hoe zien deze woorden er in het Duits uit?
Een standaard Duitse zin bevat niet alleen voorzetsels, maar ook werkwoorden. En dan heb je ook nog de zinsdelen die bij een bepaalde naamval horen. Hoe kun je dit makkelijker maken?
Het werkwoord ‘haben’ is belangrijk om te kennen. Wat is de tegenwoordige tijd van de ihr-vorm? Welke uitgangen zijn er in de verleden tijd? En wat is het voltooid deelwoord?
Hoe maak je van een zwak werkwoord een voltooid deelwoord? En hoe maak je met dat voltooid deelwoord een zin?
Sterke werkwoorden in de voltooide tijd zijn belangrijk om te kennen. Zo kun je zeggen dat je een boek hebt gelezen of boodschappen hebt gedaan. Maar hoe doe je dit precies?
Grafieken zijn een handig hulpmiddel om meetgegevens van een proefje of experiment te presenteren. Dit geldt niet alleen voor de biologie maar ook voor heel veel andere vakken. Het is dus handig om te weten hoe je grafieken leest en hoe je ze maakt.
Er zijn miljoenen soorten organismen op aarde, maar wanneer we goed kijken naar hun cellen zien we dat we deze miljoenen soorten kunnen indelen in vier groepen. Deze groepen noemen we de rijken en dit is de eerste stap van de ordening die we aanbrengen.
In Duitse teksten staan veel signaalwoorden: woorden die relaties tussen zinnen aangeven. Hoe kun je signaalwoorden herkennen?
Wanneer moet je een koppelteken gebruiken en hoe zit dat ook weer met het weglatingsstreepje? Leer de regels!
Of een zin in de voltooide of onvoltooide tijd staat, is puur afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van een vorm van ‘hebben’ of ‘zijn’ die dan ook nog hulpwerkwoord moeten zijn. Leer de regels!
De boxplot is een manier om de spreiding in een onderzoek of meting zichtbaar te maken. Hoe teken je een boxplot?
Als we meer dan één cirkeldiagram tekenen, is niet alleen de informatie uit beide diagrammen van belang, maar ook de verhouding van de oppervlakten van de diagrammen.
Een tekst wordt opgebouwd uit alinea’s. Het woord 'alinea' stamt van 'alineare': bij elkaar zetten. Een alinea bevat bij elkaar horende informatie. Leer de kenmerken!
Voordat je een tekst grondig gaat lezen, informeer je je eerst heel in het algemeen over de inhoud van de tekst. Dat doe je door allereerst oriënterend en daarna globaal te lezen. Leer wat dit inhoudt!
Net als in een zin worden in een tekst alinea’s en tekstonderdelen vaak verbonden door middel van signaalwoorden. Vaak zijn dat voegwoorden. Leer de functies!
De term 'duurzaam' hoor je vaak, maar wat betekent het nu precies?
Hoeveel energie kost het om een stof te verwarmen?
Hoeveel energie kost het om een voorwerp te verwarmen?
Genetisch identieke organismen? Of spelen met genetische eigenschappen? Daar kijken we naar wanneer we het hebben over klonen en genetische modificatie.
Waaruit bestaat een stroomkring en hoe teken je er één?
Wat gebeurt er met lichtstralen als ze op een positieve lens vallen?
Wat gebeurt er met lichtstralen als ze op een negatieve lens vallen?
Hoe kun je het beeld van een voorwerp verkleinen of vergroten door het voorwerp te verschuiven?
Wat is het verband tussen de beeldafstand, de voorwerpsafstand en de brandpuntsafstand van een lens?
Als het vermogen van een apparaat veel te groot is voor een automatisch systeem, hoe kunnen we dat dan oplossen?
Wat voor soorten lichtbundels zijn er? En wat gebeurt er als een lichtbundel een object raakt?
Hoe hangt de druk af van het volume, het aantal deeltjes en de temperatuur?
Wat is het verband tussen de druk en de temperatuur? En het verband tussen de druk en het volume?
Wat zijn EN-poorten en OF-poorten en wat doen ze met signalen?
Wat is een comparator en welke rol speelt hij in een proces?
Hoe onthoudt een geheugencel signalen?
Wat is arbeid en hoe hangt het samen met kracht en verplaatsing?
Tijdens het fietsen ondervind je weerstand. Waar komt die vandaan?
Hoeveel snelheid moet een voorwerp hebben om van een planeetoppervlak te ontsnappen?
In dit filmpje leer je met een tafelkleed een berg te vormen. Wil je weten hoe?
Door de experimenten van Mendel in de 19e eeuw weten we nu hoe eigenschappen overerven van ouders op nakomelingen. In dit filmpje bespreken we waarom zijn conclusies zo belangrijk zijn voor de moderne genetica.
De volgorde van vier 'basen' bepaalt de eigenschappen van alle levende wezens; het is dus belangrijk om iets van DNA te weten! In dit filmpje leer je de basis.
Bloemen zijn nodig voor de voortplanting van planten, maar hoe gaat de bevruchting nu precies in zijn werk?
Tijdens een examen heb je wel wat beters te doen dan alle moeilijke woorden opzoeken in het woordenboek! Hier wat tips!
Op het DNA ligt informatie voor miljoenen eiwitten. Hoe ligt dit opgeslagen, hoe kan deze informatie gelezen worden en wat gebeurt er als er een foutje in deze informatie zit?
Do's en dont's bij leesteksten op het examen. Kun je gebruik maken van de kennis die je al hebt of moet je alleen de leestekst gebruiken voor het beantwoorden van de vragen?
Wat voor soort vragen kun je nu verwachten bij een leestekst op het examen?
De wet van Hardy-Weinberg is een wet binnen de populatiegenetica. Wat kun je met deze wet?
Zaken die geregeld opduiken in een verhaal (en dan hebben we het niet over de hoofdpersoon!), noemen we ‘motieven’. Kom erachter wat daar precies mee bedoeld wordt.
Het maken van een boekbespreking is een oefening in zo ongeveer alle vaardigheden die je nodig hebt in de Nederlandse taal. Zinvol dus! Bekijk de opbouw!
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen vwo b (2014-1)
Het lezen van een tekst in het Duits wordt een stuk moeilijker als je afkortingen, die in die tekst staan niet begrijpt. In dit filmpje worden de meest voorkomende afkortingen uitgelegd om het je makkelijker te maken!
Als ik de formule van een sinusoïde ken, hoe kan ik dan de grafiek ervan tekenen?
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen vwo b (2013-1)
Hoofdketens, zijketens, dubbele bindingen... Hoe zit het ook alweer met de naamgeving van alkanen en alkenen? Een vervolg op een eerdere video!
De reactiesnelheid is afhankelijk van vijf factoren. Kun jij ze opnoemen?
Wat is precies een blokschema? En wat kun je aflezen uit zo'n schema?
Het botsende-deeltjes-model... Hoe zat het ook alweer?
Deze uitlegvideo geeft een inleiding over planeten in het zonnestelsel, met de aarde in de hoofdrol!
Het is maar goed dat de aarde scheef staat en dat de zonnestralen niet loodrecht op de aarde vallen. Wil jij weten waarom dat belangrijk is?
Dankzij allerlei gassen in de luchtlaag om de aarde kunnen mensen op de aarde wonen. Wil je weten hoe dat zit?
Planten hebben toch altijd wortels, bladeren, stengels en bloemen? Nee hoor! En de aan- of afwezigheid van die onderdelen kunnen we goed gebruiken voor de indeling van het plantenrijk!
Wat zijn b-lymfocyten? En wat betekent specifieke humorale afweer?
"I walk to school" en "I am walking to school". Wat is nu het verschil?
Van de meeste organen heb je maar één exemplaar in je lichaam, maar de nieren heb je "dubbel". Wat doen deze vuistgrote orgaantjes precies?
Cytokines, perforines... Hoe hebben de t-lymfocyten deze stoffen met moeilijke namen nodig voor de afweer tegen ziekteverwekkers?
Klopt het hart? Om te kijken of iemand geen hartafwijkingen heeft, kan een ecg gemaakt worden.
Klopt het hart? Om te kijken of iemand geen hartafwijkingen heeft, kan een ecg gemaakt worden.
In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gif tegen insecten en andere herbivoren (planteneters) gebruikt. Maar is dit wel zo verstandig?
Een populatie kan bestaan uit zes konijnen, maar ook uit duizenden. Hoe kun je bepalen hoe groot een populatie is?
Zwanger raken gaat niet altijd vanzelf. Welke technieken zijn mogelijk om de natuur een handje te helpen?
Geslachtscellen bevatten maar de helft van het genetische materiaal in vergelijking met lichaamscellen. Een extra deling is dus nodig! Hoe ontstaan geslachtscellen?
Hatsjoe! Mensen met hooikoorts niezen heel wat in de lente. Wat is een allergische reactie?
De gérondif is een mooie manier om in het Frans te zeggen dat je iets tegelijkertijd doet of op een bepaalde manier.
Chinese karakters schrijven gaat op een vaste volgorde. Welk streepje zet je eerst? Hier een overzicht van de regels.
Chinese werkwoorden zijn heel apart. Je hoeft ze namelijk niet te vervoegen. Maar hoe weet je dan of er bijvoorbeeld 'gaat, gaan of gingen' staat?
Welke celonderdelen (organellen) kun je zien met een microscoop die je op school gebruikt? En wat is de functie van deze organellen?
Hoe spreek je in het Duits een wens uit, of vertel je dat je ergens op hoopt?
Welke ontwikkeling maakte de literatuur door ten tijde van de BRD?
Wat kenmerkt de literatuur na WOII, de zogenaamde Trümmerliteratuur?
Welke ontwikkeling maakte de literatuur door ten tijde van de DDR?
Monohybride kruisingen ken je al, maar een variant daarop zijn de x-chromosomale kruisingen. Wat zijn de verschillen?
Voorbehoedsmiddelen zijn nodig om te beschermen tegen zwangerschap en SOA's. Maar niet alle middelen beschermen even goed of helpen SOA's voorkomen!
Maatwoorden (ook wel 'klassewoorden' genoemd) zijn een belangrijk deel van de Chinese grammatica. Wat het zijn en hoe je ze moet gebruiken zie je in deze video.
Er zijn tientallen verschillende maatwoorden, maar je komt ze niet allemaal even vaak tegen. De meest gebruikte maatwoorden hebben we in dit filmpje voor je op een rijtje gezet.
的 is samen met 了 het meest gebruikte Chinese karakter. Het betekent iets als 'van'. Uitgebreidere uitleg in deze video!
Zijn er in het Chinees echt twee woorden voor 'twee'? Ja! Hoor er hier meer over!
De omgeving heeft invloed op elk levend wezen. Deze invloed komt zowel van andere organismen alsook van niet-levende dingen. In dit filmpje kijken we naar het verschil tussen biotisch en abiotisch, en hoe we de natuur kunnen indelen in verschillende ecologische niveaus.
Hoe ziet een oase er volgens jou uit? Lekker warm, water en een paar palmbomen? Helaas, in werkelijkheid zijn oases gebieden die veel problemen hebben.
Avoir, één van de meest voorkomende werkwoorden in het Frans. Wat is de vervoeging in de présent?
Être, één van de belangrijkste werkwoorden in het Frans! Hoe vervoeg je die in de présent?
"Dave is in hospital" - moet dat niet zijn, in THE hospital? Lidwoorden, wanneer gebruik je ze wel en wanneer niet?
Je denkt misschien: regen is regen. Maar wist je dat er verschillende soorten regen zijn? In deze uitlegvideo leer je hoe stuwingsregen ontstaat.
Van kraanwater tot cola en van mayonaise tot mist. Al deze verschillende mengsels kun jij straks moeiteloos herkennen en juist benoemen!
Wanneer je kookt op gas, hebben de vlammen rondom de pit een blauwe kleur. Wat betekent het wanneer deze vlammen steeds geler worden?
Wist jij dat jouw smartphone een onderdeel is van de infrastructuur? Bekijk deze uitlegvideo en ontdek hoe dat in elkaar steekt.
Met warm weer smelt je ijsje sneller. Wat gebeurt er dan met de moleculen?
Een grote explosie of het roesten van je fietsketting lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Toch zijn dit allebei chemische reacties.
In een energiediagram kun je in één oogopslag het energie-effect van een chemische reactie aflezen. Weet jij hoe je zelf zo’n diagram tekent?
Wat is het verschil tussen een werkwoordelijk en een naamwoordelijk gezegde? En hoe kun je het werkwoordelijk gezegde vinden?
Voor het schrijven van een tekst is een goede voorbereiding nodig. Hoe kun je dit aanpakken?
Tegoed of te goed? Te kort of tekort? Los of aan elkaar?
Net als in het Nederlands heb je ook in het Frans wederkerende werkwoorden. Hoe vervoeg je ze?