152 zoekresultaten met het trefwoord "scheikunde"
De reactiesnelheid is afhankelijk van vijf factoren. Kun jij ze opnoemen?
Het botsende-deeltjes-model... Hoe zat het ook alweer?
Wat heeft een kat met urinewegproblemen te maken met zuur-base-reacties?
Wat wordt precies verstaan onder een heterogeen dynamisch evenwicht?
Wat is ook alweer het massagetal en het atoomnummer? Handig om te herhalen voor je examen!
Waarom reageren atomen eigenlijk? Wat zijn bindende en niet-bindende elektronenparen? Hiernaast leer je het verschil tussen een structuurformule en een elektronenformule.
Een reactie kan niet alleen heen, maar ook terug verlopen! Als er net zoveel stof heen als terug reageren per minuut is een dynamisch evenwicht gevormd!
Dit filmpje geeft een samenvatting voor rekenen met de mol-theorie, maar ook met zaken als massaprocenten, significante cijfers, ADI waarden en MAC waarden.
In het vorige filmpje hebben we het voor het eerst gehad over 'de mol'. Vandaag gaan we hiermee verder en gaan we vooral kijken hoe je molen kan omrekenen naar gram en andersom.
Bij opdrachten scheikunde worden vaak veel moeilijke begrippen genoemd. Dit filmpje legt een aantal belangrijke begrippen op een duidelijke manier uit.
Hier een overzicht van alle belangrijke stoffen in voeding en waarvoor het wordt gebruikt in het lichaam.
Karamel is een heerlijk zoete en plakkerige stof die je tegenkomt in bijvoorbeeld snoep of ijs. Weet jij hoe je karamel kunt maken?
In de natuur komen dezelfde atoomsoorten voor met verschillende massagetalen, dit noem je isotopen. Dit filmpje gaat er dieper op in!
Alles in het hele heelal is opgebouwd uit atomen. In dit filmpje wordt uitgelegd uit welke deeltjes een atoom is opgebouwd en wat de belangrijkste eigenschappen zijn van deze deeltjes.
Dit filmpje geeft een samenvatting van de vorige lessen over atomen en het periodiek systeem. Probeer tijdens het filmpje goed te kijken of je het nu echt goed begrepen hebt!
Bij stoffen die oplossen in een vloeistof spreek je van de oplosbaarheid van een stof. Daarnaast kan er bij het mengen van stoffen een suspensie, schuim, nevel of rook ontstaan.
De elektronegativiteit (EN) is een maat voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken.
Dit filmpje maakt een begin met de organische chemie, ook wel koolstofchemie genoemd. Er wordt behandeld om welke stoffen koolstofchemie draait en wat alkanen en alkenen zijn.
Er bestaan verschillende soorten evenwichten. Dit filmpje zal ingaan op een homogeen-, een hetrogeen- en een verdelingsevenwicht.
Een reactie kan alleen plaatsvinden als de deeltjes tegen elkaar botsen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat er meer deeltjes botsen? Dat wordt verteld in dit filmpje.
Wat is nu precies de reactiesnelheid? Zijn er misschien manieren hoe je deze snelheid kunt verhogen? Dit wordt hier behandeld.
Bij reacties komt soms warmte vrij en wordt soms warmte onttrokken uit de omgeving. Dit fimpje behandeld wat hierbij gebeurd en hoe je dit noemt.
Wanneer je aan het meten bent is er altijd een bepaalde onzekerheid (is het nu 1,2 of 1,3 cm?). Hiervoor zijn significante getallen bedacht. Dit filmpje vertelt er meer over.
De molariteit van een stof is erg belangrijk in de chemie. Hier wordt behandeld wat molariteit precies is en hoe je het kunt berekenen.
De vorige keer is het begrip molariteit behandeld. Aangezien deze term erg vaak wordt gebruikt in de scheikunde wordt er in dit filmpje nog een keer op in gegaan.
De mol is een erg belangrijk begrip in de scheikunde. Het is echter niets meer dan een getal! Meer hierover in dit filmpje.
Wanneer je meer zout oplost, zal de molariteit toenemen. Hoe bereken je dan deze molariteit? Dit en meer in dit filmpje.
Iedereen kent wel zouten, maar hoe zijn deze nu precies opgebouwd? Dit en nog meer over zouten en zoutformules wordt hier behandeld.
Nu wel al wat meer weten over zouten, wordt hier verdergegaan met de zoutformules en wordt er dieper ingegaan op de ionbindingen van zouten.
Wat gebeurt er nu precies als je een zout oplost? En hoe noteer je dit? Dit en meer in dit filmpje.
Welke stoffen mengen met elkaar? Wat gebeurd er als je een hydrofiele en een hydrofobe stof met elkaar mengt?
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Een atoombinding houdt atomen bij elkaar, maar hoe worden moleculen bij elkaar gehouden? De vanderwaalsbinding zorgt voor een binding tussen moleculen.
Een nieuw type reactie is de substitutiereactie. Hier wordt een waterstofatoom vervangen door een ander atoom. Meer hierover in dit filmpje.
In dit filmpje wordt verder gegaan met koolstofchemie. De focus zal liggen op het tekenen van structuurformules in de koolstofchemie.
Alles wat er hiervoor is behandeld over zouten, wordt in deze samenvatting nog eens een keer kort behandeld.
Je weet nu dat een zuur een H+ ion kan afstaan en een base een H+ ion kan opnemen. In deze video wordt duidelijk hoe een zuur en een base met elkaar reageren.
Heb je het filmpje over de zuren al bekeken? Dit filmpje gaat verder met dit onderwerp en gaat dieper in op het onderwerp zure oplossingen.
In de tweede klas heb je vast al eens gehoord van zure oplossingen. Een zuur is een deeltje, een molecuul, met een bepaalde eigenschap. Welke eigenschap heeft een zuur eigenlijk?
Heb je alle video’s over zuren en basen bekeken en wil je nog even je geheugen opfrissen? Bekijk dan deze video.
Alle stof over evenwichten en reactiesnelheid wordt in dit fimpje nog eens kort behandeld, kijk eens of je alles nog weet!
Om goed te kunnen begrijpen wat wel/niet een dipool is, moet je eerst kennis hebben over de ruimtelijke bouw van een molecuul.
Hier een voorbeeld vraag over hoe je bepaald of een stof polair is of niet.
De formules die je vooral goed uit je hoofd moet leren worden behandeld in het volgende filmpje. Bijvoorbeeld de formule van glucose, ammoniak en waterstofperoxide.
Je kunt inmiddels de bouw van een molecuul voorspellen, maar wanneer weet je wanneer je te maken hebt met een dipool?
In dit filmpje wordt er gekeken naar de verschillende bindingen tussen moleculen.
Iedereen heeft wel eens gehoord van hard water. Maar wat is dit eigenlijk precies? Dat wordt in dit filmpje uitgelegd!
Bij evenwichten zijn de concentraties van stoffen links en rechts van de reactiepijl meestal niet gelijk aan elkaar, de reactie ligt naar rechts of naar links. Meer over evenwichtsligging in het volgende filmpje!
Je weet inmiddels wat een zuur is en wat een zure oplossing is. De tegenhanger van een zuur is een base.
Met een pH indicator kun je ongeveer zuurgraad van een bepaalde oplossing bepalen. Je kunt er mee aangeven of een oplossing zuur of basisch is. Er zijn verschillende soorten indicatoren.
Heb je alle filmpjes al bekeken over zuren en basen? Deze video is een aanvulling voor het VWO. Hierin wordt de waterconstante besproken.
Je hebt geleerd dat de zuren en de basen terug te vinden zijn in binas tabel 49. In deze tabel staan ook de zuur- en baseconstanten. Wat zeggen deze constanten je over een zuur of een base?
Een amfolyt is zowel een zuur als een base, maar wanneer reageert een amfolyt nu als zuur en wanneer reageert een amfolyt als een base?
Een zout kan oplossen in water, niet oplossen in water en reageren met water. Als een zout reageert met water dan ontstaat er een basische oplossing.
In de video’s over zuren en basen heb je geleerd, dat een oplossing van een sterk zuur en een oplossing van een sterke base reageren met elkaar en leiden tot een aflopende reactie. Hoe zit dit met reacties tussen zwakke zuren en zwakke basen?
Een buffer is een oplossing waarvan de pH constant blijft. Buffers worden over het algemeen als een moeilijk onderwerp beschouwd. Neem dus je tijd en herhaal het filmpje een aantal keer om de stof goed tot je te nemen.
Bij het titreren heb je te maken met een oplossing en wil je weten hoeveel van een bepaalde stof is opgelost.
Bij zuur en base zijn er veel veel verschillen soorten opdrachten. Hier een strategie om deze vraagstukken aan te pakken.
Je lost een bekende hoeveelheid zwak zuur op in water, hoe bepaal je dan de pH?
Hier een rekenvoorbeeld voor rekenen met het oplossen van een zwakke base!
Wat nu als de hoeveelheid zuur die is gesplitst niet verwaarloosbaar is ten opzichte van de zuurconcentratie? Hier een rekenvoorbeeld!
Hier een voorbeeld van rekenen met bufferoplossingen.
In deze video beginnen we met een inleiding over redoxreacties. Wanneer vindt een redoxreactie eigenlijk plaats?
Bij een redoxreactie maak je gebruik van de halfreactie van de reductor en van de oxidator, daar gaan we in dit filmpje naar kijken.
Wat is een elektrochemische cel? Een elektrochemische cel maakt onder andere gebruik van redoxreacties.
Je weet wat een elektrochemische cel is. In deze video zie je een aantal praktijkvoorbeelden van een elektrochemische cel.
Er bestaat een duidelijk verschil tussen een elektrochemische cel en elektrolyse, maar wat is elektrolyse nu eigenlijk?
Heb je de video Elektrolyse 1 al gezien? Deze video is een vervolg en zal dieper in gaan op de werking van elektrolyse.
Er bestaan in de chemie moleculen die dezelfde molecuulformule hebben, maar verschillen in structuurformule: isomeren. Dit filmpje gaat in op isomeren en laat zien hoe je ze kunt tekenen.
Naast koolstof en waterstof zijn er meer atomen belangrijk in de koolstofchemie. Dit filmpje gaat in op de naamgeving van een aantal nieuwe groepen aan de alkanen.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Esters zorgen voor een specifieke geur en smaak en worden daarom veelal gebruikt voor geur- en smaakstoffen. Wat voor chemische verbindingen dit nu precies zijn wordt behandeld in dit filmpje.
Nu we veel weten over koolstofchemie, wordt er in dit fimpje nog eens ingegaan op alle vorige onderdelen.
Hier een erg moeilijke opgave over rekenen met zuren en basen. Kijk er eens naar en probeer het te begrijpen.
Er zijn moleculen die precies uit dezelfde elementen bestaan maar toch anders zijn; het zijn isomeren. Hier info over de cis-trans variant.
Erg belangrijk in voeding zijn vetten. Hier alles over de chemische samenstelling hiervan!
Eiwitten zijn erg belangrijk in het menselijk lichaam. Ze staan centraal in het volgende filmpje.
Koolhydraten zorgen voor snelle energie in het lichaam, meer over de chemische achtergrond hiervan in dit filmpje!
De werking van een destillatiekolom, kraken en katalytisch reformen.
Wanneer noemen we een energiebron duurzaam?
De term 'duurzaam' hoor je vaak, maar wat betekent het nu precies?
Wat zijn biobrandstoffen? En zijn deze brandstoffen goed voor het milieu?
Hoofdketens, zijketens, dubbele bindingen... Hoe zit het ook alweer met de naamgeving van alkanen en alkenen? Een vervolg op een eerdere video!
Wat kun je aflezen uit een energiediagram?
Wat is precies een blokschema? En wat kun je aflezen uit zo'n schema?
Van kraanwater tot cola en van mayonaise tot mist. Al deze verschillende mengsels kun jij straks moeiteloos herkennen en juist benoemen!
Zoals je met Lego-stenen een huis kunt bouwen, kun je met verschillende atomen de gewenste moleculen maken.
Papier kan verbranden of ontleden in elementen. Weet jij welke stoffen hierbij ontstaan?
Het ene kleurloze gas is het andere niet. Een reagens weet daar wel raad mee!
Wanneer je kookt op gas, hebben de vlammen rondom de pit een blauwe kleur. Wat betekent het wanneer deze vlammen steeds geler worden?
Hoe verschuift het evenwicht bij toevoeren of weghalen van stoffen, bij volumeverandering of drukverandering en bij temperatuurverandering?
Het ene kleurloze gas is het andere niet. Een reagens weet daar wel raad mee!
Met warm weer smelt je ijsje sneller. Wat gebeurt er dan met de moleculen?
Ze zijn met 118 stuks en staan gerangschikt in het periodiek systeem. Rara, wat zijn het?
Een grote explosie of het roesten van je fietsketting lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Toch zijn dit allebei chemische reacties.
Help, brand! Wanneer een verbranding niet gewenst is, kun je maar beter weten hoe je een brand kunt blussen.
Atomen zijn altijd neutraal. Maar wanneer atomen elektronen opnemen of afstaan ontstaan nieuwe geladen deeltjes: ionen.
Atomen kunnen niet zomaar verdwijnen of uit het niets ontstaan. Daarom is het van belang dat je leert om een reactievergelijking kloppend te maken.
Stikstoftrihydride en ammoniak zijn verschillende namen voor dezelfde stof. Weet jij hoe de moleculen van deze stof eruit zien?
Miljoenen jaren geleden ontstonden steenkool, aardolie en aardgas. Vandaag de dag zijn deze fossiele brandstoffen een veelbesproken onderwerp.
In een energiediagram kun je in één oogopslag het energie-effect van een chemische reactie aflezen. Weet jij hoe je zelf zo’n diagram tekent?
Meestal is een botsing niet gewenst, maar bij een chemische reactie is een zo hard mogelijke botsing juist een vereiste.
Twaalf uur's nachts op 31 december: Het vuurwerk knalt met de mooiste kleuren de lucht in. Maar waar komt al die energie vandaan?
Stoffen zijn overal om je heen. Van het water uit de kraan tot de lucht die je inademt. Maar hoe houd je al die verschillende stoffen uit elkaar?
In het gootsteenkastje kom je regelmatig flessen schoonmaakmiddel tegen met roodomrande symbolen. Maar weet jij wat elk symbool betekent?
Cola bevat 11 gram suiker per 100 gram cola. Hoeveel suiker krijg jij binnen wanneer je een glas cola drinkt? En voor hoeveel procent bestaat cola eigenlijk uit suiker?
Dagelijks maak je gebruik van scheikunde zonder dat je het misschien door hebt. Wist je dat je al twee scheidingsmethoden gebruikt bij het maken van een kop thee?
Wanneer je strandt op een onbewoond eiland, is wat basiskennis scheikunde mooi meegenomen. Scheidingsmethoden redden je leven wanneer je weet hoe je schoon drinkwater kunt maken.
Wanneer je je boterham te lang in het tosti-ijzer laat zitten, kleurt deze zwart. Je tosti is verband! Of is er toch iets anders gebeurd?