149 zoekresultaten met het trefwoord "samenstelling dier en plant"
Planten hebben toch altijd wortels, bladeren, stengels en bloemen? Nee hoor! En de aan- of afwezigheid van die onderdelen kunnen we goed gebruiken voor de indeling van het plantenrijk!
Een vis ziet er heel anders uit dan een okapi, en een pantoffeldiertje lijkt niet op een hagedis. Het zijn allemaal dieren, maar ze horen niet bij dezelfde afdeling.
In deze video bekijken we uit welke onderdelen de cel van een plant is opgebouwd, en wat de functie is van deze verschillende onderdelen.
In deze video kijken we welke celonderdelen je ziet als je een dierlijke cel onder een lichtmicroscoop bekijkt. Wat zijn de functies van deze onderdelen?
Wat houdt de WBE in en hoe kunnen we ermee rekenen?
Bij reacties komt soms warmte vrij en wordt soms warmte onttrokken uit de omgeving. Dit fimpje behandeld wat hierbij gebeurd en hoe je dit noemt.
Een plant heeft vier organen. Bekijk in dit filmpje welke dit zijn en welke functies ze hebben.
In een eerdere video hebben we al gezien dat één van de rijken het dierenrijk is. Het dierenrijk kunnen we verder opdelen in acht afdelingen op basis van twee kenmerken: de symmetrie van het lichaam en het skelet.
Het rijk van de planten kunnen we opdelen in drie afdelingen; de wieren, de sporenplanten en de zaadplanten. Wat zijn de verschillen tussen deze groepen?
Je plakt twee woorden aan elkaar en dan vraag je je af: moet er tussen die twee woorden -(e)n geplaatst worden, alleen een –e of moet er een –s tussen? Leer de regels!
Een samenstelling is een woord waarin meerdere woorden met een zelfstandige betekenis achter elkaar gezet worden. Wat is het verschil met een afleiding?
Hoe komt energie vrij bij het verbranden van benzine?
Hoeveel elekrische energie verbruikt een apparaat?
Hoe bereken je de kinetische energie van een bewegend voorwerp?
Wat houdt de WAK in en hoe reken je ermee?
Hoe bereken je de zwaarte-energie van een voorwerp dat zich boven de grond bevindt?
Weet jij wat 'endo' betekent in het woord endogene krachten? Op deze en andere vragen krijg je in dit filmpje antwoord.
Cellen gebruiken en produceren stoffen. Sommige van deze stoffen moeten over het celmembraan getransporteerd worden. Hoe gaat dit in zijn werk?
Het eerste leven is begonnen met simpele bacteriën. Hoe kan het dat daar organismen met heel complexe cellen uit geëvolueerd zijn?
Wat is de gravitatie-energie en waarom neemt die af als objecten dichter bij elkaar komen?
Wat kun je aflezen uit een energiediagram?
Enzymen zijn belangrijk voor de vertering, maar wat doen deze knipstoffen eigenlijk?
Bloed is van levensbelang. Wat is nu eigenlijk de samenstelling van deze rode vloeistof?
In een energiediagram kun je in één oogopslag het energie-effect van een chemische reactie aflezen. Weet jij hoe je zelf zo’n diagram tekent?
Twaalf uur's nachts op 31 december: Het vuurwerk knalt met de mooiste kleuren de lucht in. Maar waar komt al die energie vandaan?
Hoe zeg je mijn, jou, zijn of haar in het Frans?
Eten of gegeten worden, zo gaat het eraan toe in de natuur. In dit filmpje kijken we wie wie eet en hoe we de voedselrelaties kunnen laten zien.
Piramides van biomassa en piramides van aantallen; allebei zeggen ze iets over de grootte van een schakel in een voedselketen, maar hoe verschillen ze nu precies?
Je eigen voedsel maken met zonlicht; mensen kunnen dit niet, maar planten wel! Hoe werkt fotosynthese?
Bij biologiepractica word je vaak gevraagd om een tekening te maken van iets dat je onder een microscoop bekeken hebt. Hoe pak je dit aan?
Er zijn miljoenen soorten organismen op aarde, maar wanneer we goed kijken naar hun cellen zien we dat we deze miljoenen soorten kunnen indelen in vier groepen. Deze groepen noemen we de rijken en dit is de eerste stap van de ordening die we aanbrengen.
Wanneer noemen we een energiebron duurzaam?
Mensen ordenen graag en biologen zijn net mensen. Alle organismen worden geordend, oftewel "in hokjes gestopt". Hoe ziet deze indeling er uit?
Opgave 3 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Wat zijn ecosystemen, biodiversiteit en successie? In deze uitlegvideo zie je het allemaal!
Welke celonderdelen (organellen) kun je zien met een microscoop die je op school gebruikt? En wat is de functie van deze organellen?
In de natuur komen dezelfde atoomsoorten voor met verschillende massagetalen, dit noem je isotopen. Dit filmpje gaat er dieper op in!
Elektronen bewegen om de kern van een atoom heen in bepaalde banen, ookwel schillen genoemd. Zij bepalen onder de meer hoe reactief een atoom is!
Een nieuw type reactie is de substitutiereactie. Hier wordt een waterstofatoom vervangen door een ander atoom. Meer hierover in dit filmpje.
Alle stof over evenwichten en reactiesnelheid wordt in dit fimpje nog eens kort behandeld, kijk eens of je alles nog weet!
Ontbinden in factoren van een kwadratische uitdrukking gaat vaak via de product-som methode.
Ontbinden in factoren van een kwadratische uitdrukking via de product-som methode. Dit keer ook met negatieve getallen.
Een hoeveelheid verdubbelt of halveert bij een exponentieel verband. Na hoeveel tijd gebeurt dat?
Het opstellen van een elektronenformule kom je niet tegen in het eindexamen. Toch is het handig om te weten hoe je zo’n formule moet opstellen.
Je kunt inmiddels de bouw van een molecuul voorspellen, maar wanneer weet je wanneer je te maken hebt met een dipool?
Welke stoffen zijn hydrofoob en welke zijn hydrofiel? Dat wordt hier uitgelegd!
Gebruik je bij vergelijkingen het voegwoord DAN of ALS? Is het DAN WIJ of DAN ONS? Leer de regels!
Moet er in de tegenwoordige tijd een –t achter de stam of niet: voor het spellen van de persoonsvorm bestaat een duidelijke regel.
Het onderwerp van een zin is nauw verbonden met de persoonsvorm: ze zijn allebei enkelvoudig of allebei meervoudig. Het onderwerp vind je door te vragen: ‘Wie doet ‘t?’.
Een voorzetsel staat in hetzelfde zinsdeel (en vóór) het woord of de woordgroep waar het bij hoort. Het is van groot belang dat je beheerst de les ‘Verdelen in zinsdelen’.
Het onderwerp ‘Meervouden znw’ is verdeeld in 3 lessen! In les 1 onder meer: wanneer een extra –e, -k, -t of -s bij woorden die eindigen op –ee ,-ie, -ik, -it, et- en –es?
Voedingsstoffen krijg je binnen via voedingsmiddelen. Hoeveel voedingsstoffen heb je nodig, hoe krijg je ze binnen en wat doet je lichaam ermee?
Verbrandingsreacties zijn belangrijk in je lichaam. Bij verbranding reageren moleculen van stoffen met zuurstof en bij deze reactie ontstaan water en koolstofdioxide. De energie die vrijkomt kan je lichaam goed gebruiken!
Blijft de grootte van een populatie altijd gelijk, of zitten er soms meer en soms minder individuen in een populatie? In dit filmpje kijken we naar slakken, lijsters en weegschalen en komen zo te weten wat een biologisch evenwicht is.
In deze uitlegvideo bekijken we de voortplantingsorganen van een plant: de bloemen!
Met behulp van de bladeren kunnen planten zelf hun voeding maken. Hoe is een blad eigenlijk opgebouwd?
Verschillende planten hebben verschillende tactieken om bestoven te worden. Sommige planten lokken insecten aan, andere maken gebruik van de wind. Hoe zit dat precies?
Bestuiving en bevruchting zijn beide belangrijk voor de voortplanting van planten. Hoe werkt dit precies?
'Hun' mag als persoonlijk voornaamwoord enkel gebruikt worden als meewerkend voorwerp zonder voorzetsel.
Bij redekundig ontleden (persoonsvorm, gezegde, onderwerp etc.) benoem je eerst alle zinsdelen. Daarna ga je nog IN die zinsdelen op zoek naar bijvoeglijke bepalingen (de theorie hierover MOET je kennen) EN ondergeschikt bijwoordelijke bepalingen.
Er zijn een paar rekenregels voor het rekenen met logaritmen. In deze video zetten we ze op een rijtje en bewijzen ze. Ook zien we enkele toepassingen ervan.
Hoe ontstaat een gletsjer eigenlijk? En wat gebeurt er als een gletsjer in beweging komt? In deze video leer je er alles over.
De meervoudsvorm van een woord in het Nederlands is niet zo ingewikkeld. In het Duits ligt dit echter anders. Welke regels zijn er voor het maken van de meervoudsvorm?
De meervoudsvorm van een woord in het Nederlands is niet zo ingewikkeld. In het Duits ligt dit echter anders. Welke regels zijn er voor het maken van de meervoudsvorm?
Het transport van stoffen over het celmembraan kan zowel passief als actief plaatsvinden. In deze video bekijken we actief transport
Bacteriën en schimmels hebben een slechte naam omdat ze ons ziek kunnen maken en ons eten kunnen bederven. Toch kunnen ze ook nuttig zijn. Welke kenmerken hebben organismen uit deze twee rijken?
Wanneer moet je een koppelteken gebruiken en hoe zit dat ook weer met het weglatingsstreepje? Leer de regels!
Weten wat een lijdende vorm is, is van belang als je een verhaal of tekst gaat schrijven. De lijdende vorm gebruik je namelijk zo weinig mogelijk. Leer waarom!
Het klassieke sonnet ontstond in de 14e eeuw. Uiteraard kwamen er variaties op het thema. De meest bekende variant is het Shakespeare-sonnet, genoemd naar de beroemde Engelse auteur die deze sonnetvorm populair maakte. Leer de verschillen!
We spreken van symbiose wanneer twee verschillende soorten langdurig met elkaar samenleven. In deze video kijken we naar verschillende vormen en voorbeelden van symbiose.
Een tekst wordt opgebouwd uit alinea’s. Het woord 'alinea' stamt van 'alineare': bij elkaar zetten. Een alinea bevat bij elkaar horende informatie. Leer de kenmerken!
Hi I'm Dave! Het eerste wat je wilt leren in het Engels is jezelf voorstellen, toch? In deze video leg ik je uit wat de persoonlijke en de bezittelijke voornaamwoorden zijn in het Engels.
Hi I’m Dave! Het eerste wat je wilt leren in het Engels is jezelf voorstellen, toch? In deze video leg ik je uit over de werkwoorden 'to be' en 'have got'.
Hoeveel energie kost het om een stof te verwarmen?
Hoe bereken je de weerstand van een stroomdraad zelf?
Wat is spanning en welke eenheid hoort erbij?
Wat is het vermogen en hoe hangt het samen met de spanning en stroomsterkte?
Warmte is een woord dat we vaak gebruiken, maar wat is het natuurkundig gezien?
Hoe hangen de grootheden arbeid en vermogen met elkaar samen?
Wanneer noemen we een motor zuinig?
Hoe bereken je de veerenergie van een veer of elastiek?
Wat heb jij nou? Vertellen over wat je allemaal wel en niet hebt is belangrijk als je over jezelf wilt vertellen. Bekijk deze video om het ook in het Engels te kunnen.
Explosief en gevaarlijk! Zo staan vulkanen over het algemeen bekend. Maar wist je ook dat er rustige vulkanen bestaan?
Bij een caldeiravulkaan is het dak ingestort! Bekijk het filmpje en ontdek dat er daardoor een kratermeer ontstaat.
Welke gevolgen kan straling hebben voor je lichaam? En hoe meet je de schade?
Hoe kunnen we radioactief verval in een vergelijking weergeven?
Hoeveel snelheid moet een voorwerp hebben om van een planeetoppervlak te ontsnappen?
What is your name? Vragen stellen met To Be doe je heel veel in het Engels. Maar wat moet je daar eigenlijk voor kunnen?
De aardkorst waarop we wonen verandert door krachten van binnen en van buiten de aarde. Welke krachten van buitenaf spelen een rol?
Op de schaal van meneer Richter kun je geen fruit leggen. Je kunt er wel de magnitude mee aangeven. Bekijk de uitlegvideo en je begrijpt het.
Een aardbeving ontstaat bij breukzones tussen de aardplaten. Wat is het hypocentrum van een aardbeving? En wat is het epicentrum?
The, a and an.
Tim's car is awesome! In deze video leer je hoe je aangeeft dat iets van iemand is.
Bloemen zijn nodig voor de voortplanting van planten, maar hoe gaat de bevruchting nu precies in zijn werk?
Op het DNA ligt informatie voor miljoenen eiwitten. Hoe ligt dit opgeslagen, hoe kan deze informatie gelezen worden en wat gebeurt er als er een foutje in deze informatie zit?
"That's my house, it belongs to me". In deze video leer over voornaamwoorden zoals me, him en them
Personificatie is een vorm van beeldspraak waarbij je iets niet-levends een eigenschap van iets levends (bedoeld worden: mensen en/of dieren) geeft. De synesthesie heeft te maken met onze zintuigen.
Een auteur vertelt een verhaal natuurlijk maar hij kiest vaak één persoon uit die je ‘zijn’ verhaal vertelt. Dat is de verteller, het perspectief. Leer de verschillende perspectieven!
Opgave 2 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Opgave 4 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
"This one or that one." In deze video leer je het verschil tussen this, that, these en those.
Can en Could. Wanneer gebruik je welke en wat is het verschil. In deze video leg ik het uit.
De Present Simple is essentieel om iets over jezelf te kunnen vertellen in het Engels. In deze video leer hem gebruiken.
"Did you do it? No, I didn't" Vragen en ontkenningen in het verleden heb je nodig. Kijk deze video om te leren hoe je het doet.
"Did you walk to school, yesterday?" Praten over het verleden moet je kunnen in het Engels. In deze video leg ik uit hoe.
House wordt houses maar mouse wordt mice. In deze video leg ik je uit hoe je meervouden in het Engels maakt.
"Can I have some milk?" 'Some' en 'Any' zijn twee woorden die je vaak gebruikt in het Engels. In deze video leg ik je uit hoe je dat doet.
"Ons huis", "jullie school"; in dit filmpje leer je het meervoud van het bezittelijk voornaamwoord.
"Yes, it is" "No, it isn't" Zo klinkt "welles, nietes" in het Engels. Wil je ook vlot kunnen antwoorden op vragen, kijk dan deze video.
Swimming, singing or sinking? In deze video leer de "ing"-vorm voor eens en altijd goed gebruiken.
"I walk to school" en "I am walking to school". Wat is nu het verschil?
Big, bigger, biggest. Het kan altijd beter. In deze video leer je hoe.
"Do you want an apple?" Vragen stellen en ze beantwoorden is de basis van elk gesprek. In deze video doen we dat met het werkwoord To Do.
In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gif tegen insecten en andere herbivoren (planteneters) gebruikt. Maar is dit wel zo verstandig?
Hatsjoe! Mensen met hooikoorts niezen heel wat in de lente. Wat is een allergische reactie?
Opgave 1 van het wiskunde eindexamen havo b (2014-1)
Chinese karakters zien er ingewikkeld uit. Ze zitten echter logischer in elkaar dan je denkt.
Gedraag je! Wat is gedrag eigenlijk?
Met een elektronenmicroscoop kun je veel meer onderdelen van een cel zien dan met een lichtmicroscoop. Wat doen deze celonderdelen en hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?
Met een elektronenmicroscoop kun je veel meer onderdelen van een cel zien dan met een lichtmicroscoop. Wat doen deze celonderdelen en hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?
Jij plakt wel eens een vraag aan het einde van een zin, toch? Engelsen ook. Ze heten Question Tags.
Voegwoorden heb je nodig om zinsdelen aan elkaar te zetten. Met deze voegwoorden kun mooi al aan de slag.
"I win first place". Maar wat is eerste in het Engels? En tweede, en derde?
Zonder tijd en plaats kun je geen afspraak maken. Maar welke zeg je eerst in het Engels?
"Always, sometimes, never." Hoe vaak doe je iets eigenlijk. In deze video leer je het juiste woord en waar je die in de zin plaatst.
At, on, in. Voorzetsels heb je nodig. Maar welke gebruik je waarbij?
"So do I" Wil je zeggen dat je iets ook doet, of ook niet doet dan heb je deze drie woorden nodig.
Voedingsvezels, voedingsstoffen en voedingsmiddelen. De woorden lijken op elkaar, maar wat is het verschil?
"This one or that one." In deze video leer je het verschil tussen this, that, these en those.
Stop! De gebiedende wijs heb je nodig. Keep calm and watch this video.
"To be able to" hoort bij can en could. Als je Engels kunt, kunt je dit ook goed gebruiken.
Wil je iets graag, dan zeg je dat in het Engels met 'would like' of zelfs 'would love'.
Weet jij wat het verschil is tussen "extreme" en "extremely"? In deze video leg ik het uit.
"He who dares, wins", zeggen ze weleens. Maar wat is die 'who' in de zin? Kijk daarvoor deze video.
Toestemming moet je vragen, ook in het Engels. Dat doe je met deze hulpwerkwoorden; Can, could en may.
"Dave is in hospital" - moet dat niet zijn, in THE hospital? Lidwoorden, wanneer gebruik je ze wel en wanneer niet?
We gebruiken de Present Perfect voor iets dat in het verleden begon maar nu nog aan de gang is.
De Present Continuous ken je al. Nu met vragen en ontkenningen.
Waarom is de fotosynthese zo belangrijk voor het leven op aarde, en wat hebben fossiele brandstoffen daar mee te maken?
Ooit dacht men dat het atoom het kleinste deeltjes was dat er bestaat. Inmiddels weten we wel beter!
"I'm going to be a rock star when I grow up." Wil je over de toekomst praten, dan heb "to be going to" nodig.
Cola bevat 11 gram suiker per 100 gram cola. Hoeveel suiker krijg jij binnen wanneer je een glas cola drinkt? En voor hoeveel procent bestaat cola eigenlijk uit suiker?
Wanneer je je boterham te lang in het tosti-ijzer laat zitten, kleurt deze zwart. Je tosti is verband! Of is er toch iets anders gebeurd?
Is het koksmuts of kokmuts? Liefdesscène of liefdescène? Wanneer wel en wanneer geen tussen-s?
In het Nederlands kun je meervouden maken door -s, -'s of -en achter een woord te plakken. Makkelijk! Maar, hoe zit het met de lastige gevallen?
Tegoed of te goed? Te kort of tekort? Los of aan elkaar?
Wanneer gebruik je een trema? En waar plaats je het trema in een woord?
Wanneer schrijf je de tussen-(e)n?