30 zoekresultaten met het trefwoord "moleculen"
In dit filmpje wordt er gekeken naar de verschillende bindingen tussen moleculen.
Zoals je met Lego-stenen een huis kunt bouwen, kun je met verschillende atomen de gewenste moleculen maken.
Om goed te kunnen begrijpen wat wel/niet een dipool is, moet je eerst kennis hebben over de ruimtelijke bouw van een molecuul.
Een atoombinding (ook wel covalente binding genoemd) is een binding tussen twee niet-metaalatomen. Een molecuul bestaat uit een kluitje atomen. De naamgeving van deze moleculaire stoffen komt in dit filmpje aanbod.
Wanneer je meer zout oplost, zal de molariteit toenemen. Hoe bereken je dan deze molariteit? Dit en meer in dit filmpje.
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Een atoombinding houdt atomen bij elkaar, maar hoe worden moleculen bij elkaar gehouden? De vanderwaalsbinding zorgt voor een binding tussen moleculen.
In dit filmpje wordt verder gegaan met koolstofchemie. De focus zal liggen op het tekenen van structuurformules in de koolstofchemie.
Wil je meer weten over polaire of apolaire bindingen en hydrofiele of hydrofobe stoffen? Deze onderwerpen komen in deze video aanbod.
Hier een voorbeeld vraag over hoe je bepaald of een stof polair is of niet.
Je kunt inmiddels de bouw van een molecuul voorspellen, maar wanneer weet je wanneer je te maken hebt met een dipool?
Er bestaan in de chemie moleculen die dezelfde molecuulformule hebben, maar verschillen in structuurformule: isomeren. Dit filmpje gaat in op isomeren en laat zien hoe je ze kunt tekenen.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Nu we veel weten over koolstofchemie, wordt er in dit fimpje nog eens ingegaan op alle vorige onderdelen.
Hier vind je informatie over hoe een polymeer gemaakt kan worden.
Er zijn moleculen die precies uit dezelfde elementen bestaan maar toch anders zijn; het zijn isomeren. Hier info over de cis-trans variant.
Hier alles over moleculen die verschillen doordat ze elkaars spiegelbeeld zijn: spiegelbeeldisomeren.
Hoe kun je het verschil tussen spiegelbeeldisomeren aangeven of meten? Dit en meer in het volgende filmpje.
Wat nu als er meer dan één asymmetrisch koolstofatoom aanwezig is? Dit en meer in het volgende filmpje!
Spiegelbeeldisomeren spelen een belangrijke rol in levende organismen. In dit filmpje wordt hier op ingegaan.
Verbrandingsreacties zijn belangrijk in je lichaam. Bij verbranding reageren moleculen van stoffen met zuurstof en bij deze reactie ontstaan water en koolstofdioxide. De energie die vrijkomt kan je lichaam goed gebruiken!
Met warm weer smelt je ijsje sneller. Wat gebeurt er dan met de moleculen?
Atomen zijn altijd neutraal. Maar wanneer atomen elektronen opnemen of afstaan ontstaan nieuwe geladen deeltjes: ionen.
Meestal is een botsing niet gewenst, maar bij een chemische reactie is een zo hard mogelijke botsing juist een vereiste.
In dit filmpje vind je een korte samenvatting van alle filmpjes over moleculaire stoffen.
Kunnen metalen, moleculaire stoffen en/of zouten stroom geleiden? Het antwoord op deze vraag wordt behandeld in deze video.
Alle soorten stoffen zijn onder te verdelen in de drie soorten stoffen. In dit filmpje leer je om deze stoffen te herkennen aan de formules.
Warmte is een woord dat we vaak gebruiken, maar wat is het natuurkundig gezien?
Wat is het verband tussen de druk en de temperatuur? En het verband tussen de druk en het volume?
Stikstoftrihydride en ammoniak zijn verschillende namen voor dezelfde stof. Weet jij hoe de moleculen van deze stof eruit zien?