16 zoekresultaten met het trefwoord "koolstofchemie"
Nu we veel weten over koolstofchemie, wordt er in dit fimpje nog eens ingegaan op alle vorige onderdelen.
Dit filmpje maakt een begin met de organische chemie, ook wel koolstofchemie genoemd. Er wordt behandeld om welke stoffen koolstofchemie draait en wat alkanen en alkenen zijn.
Een nieuw type reactie is de substitutiereactie. Hier wordt een waterstofatoom vervangen door een ander atoom. Meer hierover in dit filmpje.
In dit filmpje wordt verder gegaan met de naamgeving in de koolstofchemie. Dit keer gaat het verder over de naamgeving van alkanen en alkenen.
Er bestaan in de chemie moleculen die dezelfde molecuulformule hebben, maar verschillen in structuurformule: isomeren. Dit filmpje gaat in op isomeren en laat zien hoe je ze kunt tekenen.
Naast koolstof en waterstof zijn er meer atomen belangrijk in de koolstofchemie. Dit filmpje gaat in op de naamgeving van een aantal nieuwe groepen aan de alkanen.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Esters zorgen voor een specifieke geur en smaak en worden daarom veelal gebruikt voor geur- en smaakstoffen. Wat voor chemische verbindingen dit nu precies zijn wordt behandeld in dit filmpje.
Hier vind je informatie over hoe een polymeer gemaakt kan worden.
Er zijn moleculen die precies uit dezelfde elementen bestaan maar toch anders zijn; het zijn isomeren. Hier info over de cis-trans variant.
Hier alles over moleculen die verschillen doordat ze elkaars spiegelbeeld zijn: spiegelbeeldisomeren.
Hoe kun je het verschil tussen spiegelbeeldisomeren aangeven of meten? Dit en meer in het volgende filmpje.
Wat nu als er meer dan één asymmetrisch koolstofatoom aanwezig is? Dit en meer in het volgende filmpje!
Spiegelbeeldisomeren spelen een belangrijke rol in levende organismen. In dit filmpje wordt hier op ingegaan.
Hoofdketens, zijketens, dubbele bindingen... Hoe zit het ook alweer met de naamgeving van alkanen en alkenen? Een vervolg op een eerdere video!