12 zoekresultaten met het trefwoord "genetica"
Door de experimenten van Mendel in de 19e eeuw weten we nu hoe eigenschappen overerven van ouders op nakomelingen. In dit filmpje bespreken we waarom zijn conclusies zo belangrijk zijn voor de moderne genetica.
Hoe kan het dat ouders met bruine ogen kinderen krijgen met blauwe ogen?
Genetisch identieke organismen? Of spelen met genetische eigenschappen? Daar kijken we naar wanneer we het hebben over klonen en genetische modificatie.
Voortplanten kan met (geslachtelijk) of zonder (ongeslachtelijk) partner plaatsvinden. Wat zijn de voor- en nadelen van beide strategieën?
Op de monohybride kruising zijn twee variaties; intermediaire kruising en de letale factor. Hoe beïnvloeden deze twee factoren de uitkomst van de kruising?
De volgorde van vier 'basen' bepaalt de eigenschappen van alle levende wezens; het is dus belangrijk om iets van DNA te weten! In dit filmpje leer je de basis.
Op het DNA ligt informatie voor miljoenen eiwitten. Hoe ligt dit opgeslagen, hoe kan deze informatie gelezen worden en wat gebeurt er als er een foutje in deze informatie zit?
De wet van Hardy-Weinberg is een wet binnen de populatiegenetica. Wat kun je met deze wet?
De wet van Hardy-Weinberg is lastig! Daarom hier wat rekenvoorbeelden.
Een ouder met blauwe ogen en een ouder met bruine ogen krijgen samen een kind met blauwe ogen. Hoe kan dat? Bekijk het tweede filmpje over monohybride kruisingen.
Welke eigenschappen erf je van je ouders? Dit kunnen we zien door het maken van monohybride kruisingen. Bekijk hier het eerste filmpje over monohybride kruisingen.
Monohybride kruisingen ken je al, maar een variant daarop zijn de x-chromosomale kruisingen. Wat zijn de verschillen?