18 zoekresultaten met het trefwoord "covalente binding"
In dit filmpje wordt er gekeken naar de verschillende bindingen tussen moleculen.
Een atoombinding (ook wel covalente binding genoemd) is een binding tussen twee niet-metaalatomen. Een molecuul bestaat uit een kluitje atomen. De naamgeving van deze moleculaire stoffen komt in dit filmpje aanbod.
De elektronegativiteit (EN) is een maat voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken.
Dit filmpje maakt een begin met de organische chemie, ook wel koolstofchemie genoemd. Er wordt behandeld om welke stoffen koolstofchemie draait en wat alkanen en alkenen zijn.
Iedereen kent wel zouten, maar hoe zijn deze nu precies opgebouwd? Dit en nog meer over zouten en zoutformules wordt hier behandeld.
Nu wel al wat meer weten over zouten, wordt hier verdergegaan met de zoutformules en wordt er dieper ingegaan op de ionbindingen van zouten.
Waterstofbruggen zorgen ervoor dat moleculen elkaar sterk aantrekken. Waterstofbruggen worden gevormd tussen moleculen waar zich OH-groepen of NH-groepen bevinden.
Een atoombinding houdt atomen bij elkaar, maar hoe worden moleculen bij elkaar gehouden? De vanderwaalsbinding zorgt voor een binding tussen moleculen.
Een nieuw type reactie is de substitutiereactie. Hier wordt een waterstofatoom vervangen door een ander atoom. Meer hierover in dit filmpje.
In dit filmpje wordt verder gegaan met koolstofchemie. De focus zal liggen op het tekenen van structuurformules in de koolstofchemie.
Alles wat er hiervoor is behandeld over zouten, wordt in deze samenvatting nog eens een keer kort behandeld.
In dit filmpje vind je een korte samenvatting van alle filmpjes over moleculaire stoffen.
Alle soorten stoffen zijn onder te verdelen in de drie soorten stoffen. In dit filmpje leer je om deze stoffen te herkennen aan de formules.
Het opstellen van een elektronenformule kom je niet tegen in het eindexamen. Toch is het handig om te weten hoe je zo’n formule moet opstellen.
Additiereacties vinden plaats bij moleculen die een dubbele binding bevatten. Deze binding klapt open en kan andere moleculen binden. Meer hierover in dit filmpje!
Hier vind je informatie over hoe een polymeer gemaakt kan worden.
Er zijn moleculen die precies uit dezelfde elementen bestaan maar toch anders zijn; het zijn isomeren. Hier info over de cis-trans variant.
Hoofdketens, zijketens, dubbele bindingen... Hoe zit het ook alweer met de naamgeving van alkanen en alkenen? Een vervolg op een eerdere video!